X

Deniz Tarağı Yenir Mi? Deniz Tarağı Hakkında Bilgiler

Bu içerikte Deniz Tarağı Nedir?  Deniz Tarağı Yenir Mi? Sorularına yanıt verilecek, deniz tarağı canlısı hakkında bilgilere yer verilecektir.

Omurgasız canlılar sınıfının çift kabuklu yumuşakçalarından olan deniz taraklarının 15.000’den fazla türünün bulunduğu bilinmekte olup, bunların 500 kadarının tatlı suda yaşamakta olduğu bilinmektedir ve diğerlerinin tümünün denizlerde yaşamakta olduğu kabul edilmektedir. Gerçek istiridyeler, tam anlamıyla, kabuğun zıt uçlarında yer alan iki kas tarafından kapatılan eşit kabuklara ve güçlü, kaslı, oyuk ayaklara sahip çift kabuklu yapıya sahiptirler. Deniz tarakları karakteristik olarak yüzeyin hemen altından yaklaşık 0,6 metre (2 fit) derinliğe kadar gömülü durumdadırlar. Diğer çift kabuklular gibi nadiren dipte hareket etmektedirler. Çoğu deniz tarağı ise sığ sularda yaşamaktadır ve burada genel itibariyle çevrede yer alan dip tarafından dalga hareketinden korunmaktadırlar. Ancak bu durum istiridyelerin kıyı dalgıçları tarafından avlanmasını da kolay hale getirmektedir.

Deniz tarağı nasıl beslenir ve nasıl solunup yapar?

Deniz tarağı genellikle solunum ve beslenme için suyu iki tüp, sifon veya “boyun” aracılığıyla içeri çeker ve dışarı atarlar. Solungaç kirpikleri yiyecekleri gelen sudan süzer ve mukusla karışmış halde ağza taşır. Yumurtalar genellikle dişi tarafından suya bırakılır ve orada erkekten salınan sperm tarafından döllenmektedir. Yumurtalar dibe kalıcı olarak yerleşmesinin öncesinde kısa bir süre yüzen larvalara dönüşmektedir. Bunun yanı sıra mücevher istiridye gibi bazı istiridyelerin iç döllenmesi ve gelişimi söz konusudur. Bazı deniz tarakları normal anlamda beslenmemekle birlikte beslenmelerini solungaç dokusunda simbiyotik olarak yaşamakta olan kükürt oksitleyici bakterilerden almaktadırlar. İstiridyelerin boyutları Condylocardia’da 0,1 mm (0,004 inç) ile Pasifik ve Hint okyanuslarındaki dev istiridyenin (Tridacna gigas) 1,2 metre kadardır.

Deniz tarağı yenilebilir mi?

Yumuşak kabuklu istiridye dahil olmak üzere pek çok istiridye türü yenilebilmektedir. Uzun boyunlu istiridye veya buharlı pişirici olarak da bilinen yumuşak kabuklu deniz tarağı (Mya arenaria), çorba ve çorbaların yaygın bir malzemesidir ve hemen hemen tüm denizlerde yer almaktadır. Bu tür 10 ila 30 cm derinliğe kadar çamura gömülmektedir. Coquina deniz tarağı olarak da bilinen donax deniz tarağı (Donax), aynı zamanda genellikle et suyu veya çorbada da yenir. 1 ila 2,5 cm uzunluğunda ve pembe, sarı, mavi, beyaz veya leylak rengi olan güney kokina (Donax variabilis), Virginia’dan Meksika Körfezi’ne kadar olan kumsallarda yer almaktadır. 6 ila 12 mm uzunluğundaki kuzey coquina (D. fossor), mavimsi ışınlarla sarımsı beyazdır ve Long Island’dan Cape May, New Jersey’e kadar sığ sularda bulunmaktadır.

Yenilemeyen bazı deniz tarakları bulunmaktadır. Bunlar arasında uzun sifon istiridyeleri (Sanguinolariidae), kama istiridyeleri (Mesodesmatidae), sepet istiridyeleri (Corbulidae), ince istiridyeler (Pandoridae), delikli istiridyeler (Thraciidae) yer almaktadır.

Dünyanın en uzun yaşayan canlılarındandır

Deniz tarağı dünya üzerinde en uzun yaşayan canlılardan biridir ve bunu pek az kişi bilinir. Kabukları yuvarlak, yelpaze şeklinde olan deniz tarağı, besin değeri bakımından zengin olduğundan insanlar tarafından avlanıp tüketilmektedir. Ancak temizlenmesi ve pişirmesi zahmetlidir. Bu yüzden halk arasında tüketimi yaygın değildir.

Kategori: Canlılar
Emre BEY: DerinKeşif internet sitesinin kurucusu ve yazarıdır. Yazar ile iletişim için: emrebey@derinkesif.com mail adresini kullanabilirsiniz.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik Politikası ve Kullanım Koşulları sayfamızı inceleyebilirsiniz.