Midye Böcek Mi? Midye İyi Temizlenirse Yenir Mi?

Bu içerikte “Midye böcek mi? Midye iyi temizlenirse yenir mi? Midyenin sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?” sorularına yanıt verilecek, midye hakkında bilinmesi gereken temel bilgilere yer verilecektir.

Midyenin nasıl bir canlı olduğu, yenilip yenilmediği, iyi temizlendiği taktirde tüketilmesinde bir sakınca bulunup bulunmadığı merak edilen hususlar arasında yer almaktadır.

Midye böcek mi?

Solungaçlılar ailesinden bir canlı olan midye, solunum yapan, boyları genellikle 5 ila 60 cm arasında değişen, yaşam süreleri 13 yıl kadar olan omurgasız canlılardır. Midye kabukları oval, siyah ve iki kısmı da birbiriyle aynı yapıdadır. Ancak midyelerin kendi içerisinde çok fazla türü bulunmakta olduğunu, yaklaşık 11.000’den fazla midye türünün bulunduğu bilinmekle beraber, midyeler genel itibariyle denizlerde kıyıya yakın kesimlerde kayalık gibi sert cisimlerin üzerine yapışık olarak yaşamlarını sürdürürler.

Dış kısmında iki siyah sert kabul ve içerisinde manto isimli ince bir zarla kaplı olarak yaşamakta olan midye, bu bağlamda pek çok canlıdan ayrılmaktadır. Sahip olduğu kaslar midyenin açılıp kapanmasını sağlarken kabukları kapalı ise canlıdır ancak açık durumda ise ölmüş anlamına gelir. Midyelerin baş kısmı bulunmamakta beraber solungaçları da kabuklarının arasında yer almaktadır. Midyenin sakalları ise solungaçların üzerinde yer alır ve solungaçlardan içeriye giren su bütün vücudu dolaşmasından sonra midyenin alt bölümünden geri çıkmaktadır. Kalbi bir karıncık ve iki kulakçıktan oluşan midyenin ağız bölümünün üzerinde sakallar bulunmakta ve ağız boşluğunun içinde de çenesi ile dişleri yer almaktadır.

Midye yenir mi? İyi temizlenmiş midyenin zararı olur mu?

Yukarıdaki soruya cevap vermeden önce bir midyenin nasıl temizlenmesi gerektiğini anlatacak olursak;

Midye nasıl temizlenir?

Midyeyi pişirmenin öncesinde ilk olarak çok dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde zehirlenme meydana gelebilir. Ağzı açık olan midyeler ayrılır çünkü onlar önceden ölmüştür ve zehirleme ihtimali bulunmaktadır. Dolayısıyla ağzı kapalı olan midyeler temiz suyun içine atılır, sulun içinde solunum yaparak içlerinde kalan pislikleri dışarı atmaları beklenir. Ardından bıyıkları aşağı doğru çekip kopartılan midyeler sudan çıkartılır ve başka bir su dolu temiz kabın içerisine konur. Ardından üzerinde kum ve pislik altı ise temizletilip havlu ile kurutulur. Midyenin en yaygın tüketilme şekli midye dolma usulü olup, midyeler haşlanıp iç pilavla doldurulup kapatılması suretiyle yapılmaktadır. Genellikle üzerine limon sıkılarak tüketilmektedir. Midye aynı zamanda makarnalarda, pizzalarda veya ızgara olarak tavada da son derece yaygındır.

Midye yenir mi? İyi temizlenmiş midyenin zararı olur mu?

Midyeyi fazla yemenin sağlığa zararlarının bulunduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra her midyecinin midyesinin yenmemesi gerekir. Çünkü midyeler doğru temizlenmediğinde pis ve sağlıksız olacaktır. Denizin çöpçüleri olarak kabul edilen midyeler, sudan süzmüş oldukları besin ve moleküler çaptaki ürünleri bünyelerine aldıklarından ve bazısını atamadıklarından sağlık için tehlikeli hale gelirler. Bunun yanı sıra bir kayanın güneye bakan cephesindeki midyeler ile kuzeye bakan kısmındaki midyeler arasında büyük bir boy farkı bulunur. Bunun temel nedeni akıntı farkıdır. Akıntının olduğu bölgelerde midyeler daha büyük hale gelir. Denizlerimizin kirli olduğu da göz önüne alınırsa denizden toplanan akıntıda kire bolca maruz kalan midyeler boyut olarak büyük olduklarından bunların bünyesinde çok fazla ağır metal de birikmiş durumdadır. Dolayısıyla büyük midyeleri tüketmek, ufak midyeleri yemekten daha zararlıdır. Günümüzde her ne kadar büyük midyeler daha pahalı rakamlardan satılıyor olsada aslında midye yemeyi bırakamıyor iseniz en azından ufak midyeleri ve elbette iyi temizlenmiş midyeleri tercih etmeniz gerekiyor.

Liman bölgelerinden toplanan ve akıntıya çok fazla maruz kalan midyeleri tüketmek sağlık açısından yarardan çok zarar meydana getireceğinden bu haliyle midye yenilmez. Ancak tadı güzel olduğu için midye tüketimi ülkemizde devam etmektedir.

Toparlayacak olursak; Midye canlısı yapı gereği denizin çöplüğünü içerisinde barındırıp süzen ancak ağır metali bünyesinden atamayan, özellikle akıntının olduğu liman bölgelerinde temizlik görevini gördüğü için tüketilmesi önerilmeyen bir deniz canlısıdır. Özellikle kendi çitliği olmayan, lağım akıntılarının kenarlarından toplanıp merdiven altlarında midye dolma haline getirilerek satılan midyelerden uzak durmanız gerekir. Bunun yanı sıra midyenin büyüğünü tüketmek yerine ufak midyeleri tüketmek, ağır metali vücudunuza alma riskini belirgin oranda azaltacaktır.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.