Kürek Balığı Hakkında Bilgiler

Kürek Balığı, özellikle deniz ve okyanus tarihinin en ilginç su altı canlılarından biridir. Bu unvana sıra dışı görüntüye sahip bir balık olmasıyla erişmiştir. Kürek balığı, sahip olduğu devasa yapı ve oldukça uzun farklı gövdesi ve ilginç baş kısmıyla Japon mitolojisinin önemli ögelerinden birini oluşturur. Özellikle uzak doğuda pek çok film ve çeşitli görsel sanatlar kürek balığının yapısından esinlenilerek ortaya çıkarılmıştır. Kürek balığı Regalecidae yanı kürek balığıgiller familyasına ait bir türdür. Kürek balıkları görünüş itibariyle yılan balıklarını andırmaktadır ancak çok daha enteresan gözükmektedir.

Deniz canavarı efsanesinin doğmasındaki baş etken olan kürek balığı bunu da yine sıra dışı görüntüsüyle yapmıştır. Bunda balığın oldukça seyrek görülmesinin de etkisi büyüktür çünkü kürek balığı sığ su balığı değildir. Daha çok derin sularda yaşar ve sayılarının az olduğu tahmin edilmektedir. Neredeyse hiç yakalanamayan bir balık olması da efsaneleşmesine daha çok zemin hazırlamıştır.

Boyutları yaklaşık 6-7 metreyi bulan ince uzun bir gövdeye sahip olan kürek balığı ile alakalı olarak ortaya çıkan veriler bu zamana kadar kıyıya vuran en büyük kürek balığının 272 kilo olduğu ve uzunluğunun 7.6 metre olduğu yönünde. Kürek balıklarının yaşam alanları okyanuslar olup 300 – 1000 metre derinlikte yaşamaktadırlar. Bu nedenle bırakın çıplak gözle görmeyi, teknolojik cihazlarla bile görüntülenebilmesi epey zordur.

Çevresinde bulduğu proteinleri yiyerek beslenen kürek balığının başının üzerinde kırmızı uzantı bulunmaktadır ve bu uzantı deniz canavarı söylemlerine de ilham kaynağı olmasında büyük etkiye sahiptir.

Japon mitolojisinde de epey yeri olan kürek balığı hakkındaki efsanelere göre bu balık eğer Japonya’da bir kıyıya vurduysa o halde orada bir deprem meydana gelecektir. Bu nedenle geçtiğimiz yıl Japonya sahillerine vuran ölü bir kürek balığı ülke genelinde paniğe neden olmuştu.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.