Muhabbet Kuşu Ev Ortamına Ne Kadar Sürede Alışabilir?

Evcil hayvan almak isteyen kişilerin en fazla aldığı hayvanlardan biri muhabbet kuşlarıdır. Bunun başlıca nedenleri vardır:

  • Muhabbet kuşlarının sosyal bir hayvan olması,  insana yakınlığı
  • Az da olsa konuşmayı öğrenebilmeleri
  • Ötüşleri ve eve neşe katmaları
  • Beslenmelerinin kolay olması
  • Ucuza alınabilmeleri
  • Hayvan sevgisi aşılamak için ilk adım olması

Aklıma gelen maddeleri başlıca sıraladım. Bu maddelerden ‘Hayvan sevgisi aşılamak içni ilk adım olması’ maddesi dikkatinizi çekmiş olabilir. Bazı insanlar hayvanları sevmez veya korktukları, tiksindikleri için uzak dururlar. İlginç bir şekilde bu insanlar eğer doğru hamleler sergilenirse belli bir süre sonra hayvanlara karşı büyük bir ilgi ve sevgi duyabilir. Özellikle çocuklara hayvan sevdirmenin önemli yollarından biri eve zararsız, çocuğun da her istediğinde zarar veremeyeceği, erişemeyeceği bir hayvan almaktır. Muhabbet kuşu bu iş için çok uygundur. Genellikle duvara asılan bir kafesin içerisinde beslediğimiz muhabbet kuşları, uysal ve cana yakın canlılar olarak dikkat çeker.  Renkleri ve güzel görüntüleri ile evi güzelleştirirler.

Muhabbet kuşunun ev ortamına alışma süresi:

Bir muhabbet kuşu satın aldığınızda, onun eve alışabilmesi için üç hafta kadar beklemeniz gerekiyor. Muhabbet kuşu özellikle daha önce insanlarla çok fazla iletişim kurmadıysa yani insanlara alışık değilse ve özellikle korkutulmuşsa bu süre uzayabilir de. İlk kez bir muhabbet kuşu aldığınızda hemen size alışmasına çalışmayın. Sizden önce onun algısı çevredir. Unutmamalısınız ki evcil bir hayvanı ilk kez eve getirdiğinizde önce etrafı tanır ve çevreden gelebilecek bir tehdit olup olmayacağını anlamaya çalışır. Bu sebeple eve getirdiğiniz hayvanın ilgisi genellikle çevrede olacaktır. Önce etrafına, kafesine uyum sağlaması için belli bir zaman geçmesi lazım. Sakinliğini koruduktan sonra da artık sizinle tanışmak için hazır hale gelecektir.

Muhabbet kuşu benden hep kaçıyor sebebi ne?

Muhabbet kuşunuzla tanışırken yanlış hareketler sergilemeniz onun sizi yanlış tanımasına ve sizden korkmasına neden olacaktır. İlk etapta yapmanız gereken şey kafesine doğru yavaşça yaklaşmak ve gözleriyle sizi izlediğini görmektir. Bunu özellikle kafesi bir masadayken yapmanız daha iyi olur yani birden bire duvarda asılıyken onu almanız zaten hayvanı ürkütecektir. Kafesi bir masaya koyun. Ardından hayvanı bir süre sakinleşene kadar rahat bırakın. Daha sonrasında yanına doğru yavaşça gidin ve el hareketi yapmadan onunla sadece sessizce konuşun. Gözleri zaten sizin üzerinizde olacaktır ve büyük olasılıkla uzun süre herhangi bir tepki vermeden sizi izleyecektir. Şayet fazla yaklaşırsanız yine sizden kaçacaktır. Kafese elinizi uzattığınız taktirde de kendisini oradan oraya atıp kaçmaya çalışacaktır.

Bazı kaynaklara göre muhabbet kuşları akşam saatlerinde iletişime daha açık olmaktadırlar ve biraz daha uysal canlılar haline gelirler. Harekete geçmeden önce akşam saatlerini de bekleyebilirsiniz. Kafesin her daim masada bulunmamasına da dikkat edin çünkü bir kuş kafesi yere yakın olmamalıdır. Hayvan içgüdüsel olarak her zaman yüksekte bulunmak ister çünkü bu özgüvenini sağlayan, kendisini daha güvende ve rahat hisseden bir hadisedir.  Bir kuşu sürekli yerde tutmak veyahut yere yakın bir masanın üzerinde yaşamasını seyretmek özgüveninin kırılmasına neden olabilir.

Muhabbet kuşu kafes konumu ile ilgili püf nokta

Kafes konumu ile ilgili şunu da ifade etmek gerekiyor:  Yaz aylarında oda sıcaklıkları özellikle İzmir gibi sıcak illerde çok yükselir. Oda içerisinde sıcaklık özellikle yükseklikte daha fazladır. Bu sebeple muhabbet kuşunuzu yaz aylarında kafesinin içerisinde kanatlarını açmış bir şekilde görebilirsiniz. Bu ortamın ona sıcak geldiğinin işaretidir. Muhabbet kuşları 30 derecenin üzerindeki ortamlarda çok fazla tutulmamalıdır. Bu hayvanda hastalığa neden olabilir. Hastalık meydana gelmese bile hayvan en iyi ihtimalle kendisini hiç rahat hissetmeyecek, huzursuz olacaktır.

Muhabbet kuşunu ele alıştırma

Muhabbet kuşunu ele alıştırmaya çalışırken eğer buna daha hazır değilse elinizi kafesin içerisine sokmanızdan itibaren oradan oraya uçacak, elinizden kaçmaya çalışacaktır. Özellikle elinizi hareket ettiriyorsanız çok rahatsız olacaktır. Yukarıdaki yazılarda da uzunca anlattım ve muhabbet kuşuna dokunmaya çalışmadan önce ilk yapmanız gereken şeyleri yazdım. Şimdi de muhabbet kuşunu ele alıştırmak için yapmanız gereken şeyi belirtecek olursam: İlk olarak kuşun artık sizi tanımaya başladığına ve arkadaşlık kurmak için hazır olduğuna emin olmanız lazım.

Kafesin içerisine elinizin bir kısmını yavaşça sokun ve kapısının hizasında elinizi bir süre bekletip hiç hareket ettirmeyin. Bunu düzenli aralıklarla tekrarlayın çünkü hayvan bunu ilk yaptığınızda elinize gelmeyecek. Gelse bile elinizi sürekli ısıracaktır. Bu sebeple kuşun kafesinde elinizi hareket ettirmeden uzun süre bekleyin ve çekerken de çok nazik bir şekilde yavaşça çekin.

İkinci etap avucunuzun içerisine birazcık yem koymak ve kafesin içerisinde yine aynı şekilde elinizi bekletmektir. Sabırlı olun. Kuş özellikle açsa elinizden yem yemeye gelebilir. Böyle bir şey yaparsa elinizi kımıldatmadan bekleyin. Böylece kuş sizin elinizden zarar gelmeyeceğini yavaşça anlamaya başlayacaktır.

Kuşun elinize konması için yapmanız gereken şey ise iki parmağınızı birleştirerek kuşun ayaklarına doğru çok yavaş bir şekilde yanaştırmak ve iki üç santimetre kadar yanına getirip beklemektir. Bazı kuşlar parmağın üzerine konar bazıları ise parmağı ısırıp kanatır. İki duruma da hazır olmalı, sizi ısırırsa da sabırla ona arkadaşlık etmeye, kararlı bir şekilde hayvanı kendisine alıştırmaya çalışmaya devam etmelisiniz.

Muhabbet kuşları gerçekten çok güzel, evinize ruh katan canlılardır. Bu güzel canlıları her daim kafesin içerisine kapatmayın ve onlarla ilgilenip iletişim kurmadan gününüzü tamamlamayın.

15 Comments Yorum Yaz

  1. Yaren dedi ki:

    Benim muhabbet kusum 2 aylik ben alalı 1 hafta oldu elimi kafesine uzatmaya calistigimda elimi gagaliyo ve acıtıyo ben bu korkuyla kuşuma elimi uzatamiyorum nasıl davranacağımı şaşırdım sürekli konuşuyorum kuşumla ama kafesine elimi sokamıyorum bana bu konuda yardimci olurmusunuz

    1. Emre BEY dedi ki:

      Öncelikle yavaş hareket etmeniz, onunla konuşurken de sesinizi yükseltip ürkütmemeniz gerekir. Elinizi hızlı ve avuç içi olarak kafese uzatıyorsanız o tepkiyi vermesi çok normal. Yalnızca tek parmağınızı kafesin kapısının alt kısmından içeriye sokun muhabbet kuşunun ayak hizasına gelecek şekilde parmağınızı yavaşça ona doğru götürün ve bir süre bekleyin. Eğer canınızı acıtmasından korkuyorsanız eldiven takarak yapın. İlk yaptığınız zamanlarda muhtemelen parmağınıza konmayacaktır ancak sabırla tekrarlarsanız parmağınıza çıkmaya ve orda durmaya başlar.

  2. Tahsin Sefa dedi ki:

    Muhabbet kuşunu ilk geldiğinde ablam dışarı çıkarttı ve kuşum benden çok korkuyor 4 günde elimi yavaşça içeri sokmaya başladım elimde bazen 1 veya 2 dk duruyor bazende hiç durmuyor yani kısacası bu ilk günde yaşanan olay onun bana eve alışmasını uzatırmı

    1. Emre BEY dedi ki:

      Elinizde bir iki dakika kadar durması zaten güzel bir gelişme bundan sonraki evrede biraz daha durmasını sağlamanız gerek bunun için elinizi değil parmağınızı kafesin içerisine sokup onun ayak hizasına gelecek şekilde yavaşça götürün ve bir süre bekleyin. Bunu gün içerisinde zaman zaman tekrar edin. Parmağınızda durma süresi artacak.

      1. Esranur dedi ki:

        Merhabalar kusum kızgınlık döneminde 6 aydan buyük onu alalı neredeyse 3 hafta oldu sizce benle arkadaş olma zamanı geldimi?

  3. Anonim dedi ki:

    Mrb maviş adında bir kuşum var hemen hemen 2hafta kadar oluyor ama hâlâ alismis değil kaciyo ve konusmuyo ne yapmam gerek yardımcı olursanız sevinirim teskrler

    1. Zehra dedi ki:

      Benim muhabbet kuşum kafesin içine elimesoktuğumda elime geliyo ama dışarı saldığimda gelmiyo ne kadar sürede bana alışır tamolarak yavru daha

      1. Emre BEY dedi ki:

        Bazıları daha ürkek olabiliyor ortalama iki haftada alışıyorlar.

  4. Anonim dedi ki:

    Bende 2 hafta oldu alalı çok korkuyordu bizden kafesin etrafına gittiğimde bile sıçrıyor elimi kafesin içine sokunca kafeste çırpınıyor ama çok güzel ötmeye başladı kendi kendine ben ne zaman alıştırabilirim korkusunu nasıl kırıcam bilmiyorum

  5. Anonim dedi ki:

    Muhabbet kusu eve ilk geldiginde salinirsa ne olur

    1. Emre BEY dedi ki:

      Eğer ilk kez siz salıyorsanız düzgün uçamaz muhtemelen etrafa çarpar. Bu öğrenene kadar bir süre normaldir ama soba yanıyorsa veya balkona açılan kapı açıksa salınmaması gerekir.

  6. Esra dedi ki:

    Merhaba.Benim kuşum 2 haftadır bizimle sizce benle arkadaşlık kurmak istermi?

    1. Emre BEY dedi ki:

      Tabiki yukarıda anlattığımız yöntemleri uygulamanız yeterli.

  7. Dilek dedi ki:

    Beninki geleli iki gün oldu çık aşırı uydal kendini sevdiriyor kaçmıyo acayip güzrl uçuyor ama hala kafeste oturup yem yemiyo erkek diye verdiler emin değilim

    1. Emre BEY dedi ki:

      İki gün karakterini göstermesi için çok erken. Şu an için sadece etrafa uyum sağlamaya çalışıyor. Kaçmamasının bir nedeni de yavru olmasıdır. Yavrular genel olarak daha uysal olur ve atik olamadıklarından, uçmayı da bilemediklerinden elinizden hemen kaçamadıklarından da size sakin gibi geliyor da olabilir.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.