Lüfer Balığı Özellikleri – Lüfer Balığı Hakkında Bilgiler

Lüfer Balığı Özellikleri Nelerdir? Lüfer Balığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lüfer balığı, uzun bir vücuda, iki adet sırt yüzgecine, çatallı kuyruklara, iri ağza ve sivri dişlere sahip güçlü bir balıktır. Neredeyse düz bir yan çizgisi bulunan balık pullarla örtülü olup yan çizgisinde bulunan pul sayısı 95 -100 kadardır.

Lüfer balıklarının sırt tarafı genellikle koyu mavi olup alt tarafı gümüş renktedir. Yan kısımları ise daha açık renklidir ve karın kısmı beyazdır. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere güçlü dişlere sahip olan bu balıklar boy ve kilo olarak aralarında pek çok değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak ağırlıkları 11 Kilogramı bulabilmekte, uzunlukları ise 110 cm’ye çıkabilmektedir.

Lüfer balıkları kendi aralarında isimlendirilir. Lüferin kendi arasındaki türleri şu şekildedir:
  • Sarıkanat
  • Çinekop
  • Kofana
  • Defneyaprağı,
  • Sırtıkara

Sarıkanat Türü:

Sarıkanatın ebatları 18 – 25 Cm arasında değişmekte olup 75 – 110 Gram ağırlığına ulaşan bir lüfer yavrusu olup hem avlanması hem satılması yasaklanmıştır.

Çinekop

Ebatları 15 – 18 cm arasında değişebilen lüfer yavrusu olan çinekop balıklarının da avlanması ve satılması yasak olup, bu balıkların adedinin ağırlığı genellikle 55 – 65 Gram arasındadır.

Defneyaprağı

Yalnızca 10 cmye kadar büyüklüğü bulunan lüfer yavrusu olup adedinin ağırlığı 0-50 Gram olup satılması ve avlanması yasak olan en ufak lüfer türüdür.

Lüfer

28 CM ve daha fazla uzunluğa sahip olan lüfer türlerine genel olarak Lüfer denmekte olup, bu ebattan daha düşük olan balıklara da yukarıda bahsettiğimiz isimler verilmektedir. Aynı zamanda Cm ve daha fazla uzunluğu bulunan lüferlere ise Kofana veya Sırtıkara denilmektedir.

Kofana türü 35 CM – 50 CM ebatları arasındaki, tanesi 500 Gram ağırlığı geçen balıklardır. Nadir bulunan bu balıkların satılması ve avlanması serbesttir. Sırtıkara ise lüferlerin arasındaki en büyük balık olup 50 CM ve üzerinde ebatlara sahip olan türdür. Dolayısıyla en büyük lüfer türü Sırtıkara olup hem avlanması hem satılması serbest olmasına rağmen uzun süredir ülkemiz karasularında görülememektedir.

Lüfer Besin Değerleri

Lüfer balığı özellikle B12 yönünden çok zengin olup, B12 vitamini eksik olan kişilerce tüketilmesi önerilen balıklardandır. Kalp ritminin düzenlenmesi hususunda etkili bir rol üstlenen lüfer balığı aynı  zamanda Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, potasyum, fosfor, çinko, bakır ve sodyum mineralleri yönünden de epey zengin bir balık çeşididir. Kalp sağlığı için de tüketilmesi önerilen balık çeşitlerinden biri olup her yaştan kişi tarafından düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.

 

Lüfer Pişirme Yöntemleri

Lüfer balığı fırında pişirilerek, hafif yağda kızartılarak veyahut mangal ile isteğe göre yapılabilir. Aynı zamanda lüfer yahnisi, lüfer buğulama, hamurda lüfer, çöp şiş lüfer gibi birbirinden farklı lüfer yemekleri ülkemizin yemek kültürü içerisinde yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.