İnci Balığı Hakkında Bilgiler

İnci Balığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İnce balığı sazangillere ait bir balık türü olup ismi pullarının yapısından gelmektedir. Hatta inci balığının pullarından yapay inci yapılmaktaydı.

İnci Balığı Boyutları

İnci balıklarının boyları ortalama 20 santimetre kadardır. 25 cm’ye kadar büyüdükleri de görülür ancak bu son derece nadirdir. İnci balıklarının yüzgeç kısmındaki renk sırt kısmındaki renkten biraz daha koyudur. İnce uzun ve yanlardan basık bir vücuda sahiptir. Büyük bir göze sahip olan inci balığının ağız kısmı da vücuduna nazaran büyük sayılır ve alt çenesi hafif ileriye doğru uzamış vaziyettedir. Böylece sinekleri ve böcekleri kaparak yemesi daha kolay gerçekleşmektedir.

Beslenme Şekilleri

Nispeten ufak balıklardan biri olan inci balığı bu sebeple sudaki kurtları, planktonları, böcek lavralarını ve su yüzeyinde olan sinekleri avlayarak beslenmektedir.

Avlanmadaki Yeri

İnci balıkları avcılar tarafından genellikle büyük balıkları avlamak için yem olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda pulları yapay inci olarak kullanıldığından ticaret içerisinde değeri bulunmaktadır. Yine de artık yapay inci kullanımı için inci balıklarından çok alüminyum teknolojisi kullanılıyor ve böylece inci balıkları sırf yapay inci yapabilmek için avlanmıyor.

İnci Balığı Yaşam Alanları

Rusya’nın İdil nehrinden batı Avrupa’ya kadar sıklıkla görülebilir. İrlanda’da, İskandinavya’da, İskoçya’da da yaygındır. İnci balıkları aynı zamanda sürü halinde yavaş akan ırmaklarda ve göllerde bulunur. İnci balıkları ülkemizde “Tatlı su Sardalyası” olarak da adlandırılmaktadır. Yaklaşık 7 yıl yaşamaktadır.

İnci Balığında Üreme

Üremeleri Nisan – Haziran ayları arasında gerçekleşmekte olup yapışkan yumurtalarını nehirlerin giriş veya çıkışındaki kumluklara, taşlara veya su bitkilerine bırakmaktadır. Dişi bir inci balığı 8000 kadar yumurta bırakabilmektedir. Dişi yumurtalarını bir defada dökmemektedir. Birkaç kez tekrar eden yumurta dökümü eylemiyle tüm yumurtalar dökülür

İnci Balığı Lezzetli Midir ?

Amatör balıkçılar ufak boyutlarından dolayı pek ilgi göstermiyor olsada inci balıklarının eti lezzetlidir ancak iyi bir yem balığı olması bu özelliğini daha fazla öne çıkarmaktadır.

İnci Balığı Avı

İnci balığı avlamak için en yaygın yakalama sistemi şamandıralı takım kullanmaktır. Boyutu ufak olduğu için amatör balıkçılar pek ilgi göstermesede olta avcılığı zevkli olan bir balıktır. Genellikle sürüler halinde koylara girdikleri için özellikle Manyat, Ulubat göllerinde Fırat havzasında epey bulunmaktadır. Denize dökülen nehirlerin deltalarında acı suralara da girmekte olan inci balığı genelde su üstünden beslendiği için fly takımı ile de yakalama imkanınız vardır.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.