İstiridye Nedir ? İstiridye Hakkında Bilgiler

İstiridye sıcak denizlerde toplu halde yaşayan çift kabuklu bir hayvandır. Zeminde bulunur ve zemine yapışan kabuk çukur şekildedir ve daha büyüktür. Üst kısımda yani yüzeye bakan kısımda bulunan kabuk ise sert ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.

Bulundukları yerde sabit kalan ve başı, ayakları olmayan istiridyelerin kalpleri, kabukları ve sinir sistemleri arasında tek bir kabuk kapayıcı kasa sahiptir. Solungaç solunumu yapan istiridyeler bitkisel veya hayvansal planktonları da alarak su ile beslenir.

İstiridye pek çok ülkede besin kaynağı olarak kabul edilmekte ve tüketilmektedir. İstiridyeyi insanların dışında ahtapotlar, balinalar da tüketmektedir. İstiridyeler kirli sular ve çamurlu zeminler sebebiyle hayatta kalmakta zorluk çekebilmektedir. Besin ortamının zengin olduğu alanlarda ise 50 yıl kadar dahi yaşayabilmektedir.

İstiridyelerin içerisinde inciler bulunur ve bunlar servet kaynağı olarak kabul edilir. Kabuklar arasında kalan kum, kurt gibi yabancı maddeler sedef salgılarıyla örtüp ince meydana getirir. İnciler iki üç yılda meydana gelmektedir. Özellikle Kalifornia Sahillerinde, Seylan Adalarında, Basra Körfezinde inci istiridyeleri avlanmaktadır. Ancak bu durum bir tek inci için bin kadar inci istiridyesinin açılmasına da sebep olmaktadır. Amerika’da ise istiridyelerin içlerinde inci olup olmadığına röntgen ile bakılır ve eğer bir şey yok ise geri denize bırakılır.

İstiridye üreticisi bir istiridyenin hayatta kalabilmesini sağlamak için zeminin temiz olmasını sağlamak durumundadır. Çünkü istiridyeler çamurlu tabakalarda hayatta kalamaz. Kendi içerisinde 100 türe kadar uzanan istiridyeler genellikle 10 yıl kadar yaşar ve bu normal şartlarda 50 yılı dahi bulabilir.

Sıcaklığın arttığı dönemlerde üreme yaşayan istiridyeler, sanat tarihinde ve denizcilik tarihinde önemli bir yer tutar. Amerika, istiridye avcılığı hususunda önde gelen endüstriyel ülkelerden biri olup, istiridye hem lezzeti hem de incisi için avlandığından ilgi görmektedir. Çiğ ve pişmiş olarak da tüketilmektedir.

İstiridyenin ilginç özelliği

İstiridyeler hem erkek hem dişi üreme organına sahiptir. Böylece istediği zaman dişi istediği zaman erkeğe dönüşebilir. İstiridyelerin bu ilginç özelliği dünyada çok az canlıda görülmektedir. Bu özellik istiridyelerin daha kolay ve hızlı bir şekilde çoğalabilmesine yardımcı olmaktadır.

İstiridye ve Midye Arasındaki Farklılıklar

Midyeler gelişimlerini yaklaşık bir yılda, istiridyeler ise üç yıllık bir sürede tamamlar. İstiridyeler çiğ olarak da tüketilebilmekteyken midyeleri mutlaka pişirerek tüketmek gerekir. Midyeler daha çok okyanus, akarsu gibi alanlarda yaşamakta olup istiridyeler ise deniz diplerinde yaşamaktadır. İstiridye kabukları daha pürüzlü ve sert olup midye kabukları ise daha pürüzsüz ve incedir.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.