Yayın Balığı Hakkında Bilgiler

Yayın balığı nedir? Yayın balığı türleri nelerdir? Yayın balığı hususunda detaylı bilgiler veriyoruz.

Yayın Balığı ışınsal yüzgeçliler sınıfına ait Siluridae familyasından bir cins olup parlak ve pulsuz bir vücudu vardır. Balığın kaudal yüzgecininin yakınında biten büyük anal yüzgeçleri bulunmakta olup yağ yüzgeci ise bulunmamaktadır. Yayın balığının hem alt hem üst çenesinde bıyık bulunmaktadır.

Yayın balıkları daha çok Avrupa ve Asya’nın güneyinde bulunmakta olup Türkiye’de de görülmektedir. Ülkemizde yayın balığının Mezopotamya yayın balığı ve Bayağı Yayın Balığı olmak üzere iki türü bulunmakta olup bu balıklara en fazla Sakarya nehrinde ve Sapanca Gölünde rastlanabilmektedir.

Küçük ancak kuvvetli dişlere sahip olan yaygın balığının büyüklüğü de 3 metreyi bulabilir. Akarsu ve göl kısımlarında yaşayan balıkların en büyüğü olarak kabul edilirken dünyanın en büyük ikinci tatlı su balığı olarak kabul ediliyor.

150 kilogram kadar ağırlığa ulaşabilen yayın balıklarının ömrü 35 – 40 yıldan 100 yıla kadar değişkenlik göstermekte olup tatlı su balıkları arasında en lezzetli balıklardan biri olduğu için ekonomik değeri de fazlaca yüksektir.

Yayın balıkları petrol yeşili, gri renkli olabilir ve yan kısmı kirli sarı olup sırt kısmında siyah lekeler bulunmaktadır. Balığın rengi yaşadığı ortama göre de değişkenlik gösterebilir. Kafa kısmından vücuda kadar uzanan duyu hattı bulunan balık böylece sudaki en ufak titreşimleri bile algılayabilmektedir ve sese duyarlı bir balıktır.

Yayın balığı tatlı su köpek balığı olarak da isimlendirilmekte olup daha çok derin sularda ve bataklı tarzı tatlı sularda yaşamayı seçer. Kurbağalarla bile beslenebilen yayın balıkları daha çok gece avlanmaya çıkar ve hemen hemen her şeyi yer. Yayın balığının su kuşları ve çeşitli su memelilerini de yediği bilinmekte olup besinlerinin büyük bir bölümünü ise kendinden ufak balıklar oluşturmaktadır.
Yayın balıkları kış uykusuna benzer bir dönem geçirmekte olup kışa girilirken kendilerini çamur içine veya yumuşak kovuklara saklayarak enerjisini korur ve yattığı sürece genellikle vücudunu kan emen sülükler kaplar. Normal aktivitesine döndüğünde ise kışı kanını emen sülükleri yer. Normal hallerine döndükten yaklaşık 1 ay sonra vücutlarında sülük kalmamaktadır.

Yayın balıklarında üreme

Yayın balıkları Nisan ayının başından itibaren küçük dere yataklarına, ormanlara ve göllere açılan ağızlarda yumurta bırakmaya gider ve su sıcaklığının 20 dereceye erişmesiyle yumurtalarını bırakır. Yumurta dökümü Nisan ayı ortalarına denk gelmekte olup üç hafta kadar sürer. Dişi balık erkek yayın balığının hazırladığı yuvaya 500.000 kadar yumurta bırakır. Bu yumurtalar 2-3 mm boyutlarındadır ve birbirlerine yapışıktır. Bu aşamadan sonra balıklardan biri veya ikisi yuvada kalarak yumurtaları korur ve suyu hareketlendirerek hava almalarını sağlar. Hayatını sürdürebilen yavrular da 4-5 yıl sonra üreme aktivitelerine başlar. Yetişkin olan yayın balıkları derin sulara döner fakat zaman zaman su yüzeyine doğru gelmekte olup özellikle de aç ve aktif oldukları dönemlerde bunu yaparlar.

Yayın balığı avı

Yayın avcıları yayın balığı avlamak için genellikle dip oltası kullanır. Şamandıralı olta kullanarak da yakalanabilir. Balığın büyüklüğünü göz önünde bulundurarak takımı ona göre hazırlamak gerekir. Yayın balığı yakalamak isteyen biri kalın misina ve kahverengi büyük iğne kullanmalıdır. Gündüz de gece de yakalanabilir ancak balığın seslere çok duyarlı olduğunu ve suya kürekle veya benzeri bir cisimle vurarak ilgisinin çekilebileceğini belirtelim. Öte yandan bu balık bir avını kapma işini son derece sert yapar ve bu sebeple oltaya zarar vermesini engelleyebilmek için direkt olarak çekmek yerine birkaç saniye kadar ilerlemesine izin verilmesi önerilir. Yayın balığının gövdesi epey kaygan olduğu için onu yukarıya çeken bir balıkçı gövdesinden tutmamalıdır ve her ne kadar sivri dişleri olmasada ani ve tehlikeli bir ısırıkla zarar verebilir veya büyük bir yayın ise kuyruğuyla tokat atıp balıkçıyı düşürebilir.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.