Deniz Börülcesi Hakkında Bilgiler

Bir bitki türü olan deniz börülcesi Amaranthaceae yani ıspanakgiller familyasına aittir. Deniz börülcesi, adı üzerinde deniz kıyısında veya kıyıya çok yakın noktalarda yetişen bir canlıdır.

Suların gel-git yaptığı deniz kıyılarında sular çekildikten sonra yetişen deniz börülcesi, Türkiye’de en fazla Gökova’da yetişmektedir. Aynı zamanda Tuz Gölü ve çevresinde de yaygın olarak rastlanmakta olan bitkiye Ereğli, Burdur, Aksaray ve Tarsus kıyılarında da rastlanmaktadır
.
Deniz börülceleri kirli kırmızı, sarı yeşil veya yeşil renklere sahip olabilir. Sonbahar aylarında koyu kırmızı bir renk alır. Meyvelere sahip olan bitkinin meyveleri kapsül şeklini andırır. En fazla deniz ve tuzlu göl kıyılarında görülmekte olup ülkemizde de aynı şekilde Tuz Gölü çevresinde ve deniz kıyılarında görünmektedir. Tuza dayanıklılığı denize doğru en fazla yayılabilen bitkilerden biri olmasını sağlamaktadır. Atlas Okyanusu, Akdeniz Kıyıları ve Baltık Denizi’nde de epey yaygındır.

Tuzcul bir bitki olan deniz börülcelerinin uzunlukları 5-45 Cm arasında değişmektedir. Alt türüne bağlı olarak değişmekle beraber gövdesi az veya çok dallara sahip olabilir. Yaprakları küçük ve pul gibidir. Bu nedenle bitkinin gövdesi eklemli gibi görünmektedir.

Çiçekli bitkiler arasında tuza en fazla dayanıklı olan bitki olarak bilinen deniz börülcesi hücrelerinin içerisinde bulunan büyük bir koful hücrenin içerisinde tuzlu suyu depolar ve sitoplazmadaki tuz konsantrasyonunun fazla yükselmesini engeller. Eğer tuz deniz börülcesinin dayanabildiğinden de fazla olursa o halde bitki kırmızı bir renk almaya başlar ve en sonunda ölür. Deniz börülceleri aynı zamanda tatlı suya da ihtiyaç duymakta olup bu ihtiyaçlarını genellikle yağmur sularından alır. Bir deniz börülcesi öldüğünde yaklaşık 10.000 tohum salınır ve tatlı su bulamadıklarında toprak içerisinde uzun bir süre filizlenme yeteneklerini koruyarak bekler. Bu sürenin yaklaşık 50 yıl olduğunu da belirtmek gerekir.
Kullanım alanları

Deniz börülcesinin yaygın kullanım alanlarından birisi içerisinde yer alan mineraller ile sabun ve cam yapımında kullanılabilmesi idi. İyotlu topraklarda yetişen bir bitki olan deniz börülcesi tüketilebilir ve kendisine has bir lezzeti bulunur. Haşlanarak salatası yapılabilir veya yemeklerde kullanılabilir. Çiğ olarak tüketilecekse sirke ile beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Deniz börülcesinin guatr gibi hastalıklara iyi geldiği ve aynı zamanda idrar artırıcı özelliğinin bulunduğunu belirtmek gerekir.

Tadı tuzlu ve ekşi olan deniz börülcesinin ülkemiz sofralarında da yeri bulunmakta olup daha çok salatası yapılmaktadır. Deniz börülcesi içerisinde magnezyum, iyot, kalsiyum, fosfor, potasyom, çinko, manganez, bakır, demir ve sodyum da barındırmakta olup böylece insan sağlığına faydalıdır. Yani hem lezzeti hem de sağlıklı olduğu için tüketilebilir.

Zararları

En bilinen zararı fazla tuzlu olduğu için aşırı tüketilmemesi gerektiğidir. Özellikle yüksek tansiyonu bulunan kişilerin fazla tüketmemesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.