Kefal Balığı Hakkında Bilgiler

Kefal Balığı Hakkında Bilgiler

Kefal balıkları uzun bir vücuda sahip olup bu vücutları yanlardan az basıktır. Büyük bir ağız yapısı bulunan kefallerin dişleri ise son derece ufaktır ve bazı türlerde dişler hiç yoktur. Aynı zamanda bazı kefal türlerinde yağlı göz kapağı çok gelişmiş durumdadır.

Kefallerde yan çizgi bulunmamakta olup birbirinden uzak iki dorsal yüzgece sahiptir. Birinci dorsal yüzgeci oldukça kısa olup ikinci dorsal yüzgeci ise uzundur. Kefal balıklarının en önemli niteliklerinden biri hızlı bir şekilde yüzebilmesidir. Genellikle ipliksi alglerle beslenmekte olan kefal balıkları omurgasız deniz canlılarını da yiyebilmektedir.

Kefal Balığının Türkiye sularında bulunan türleri şu şekildedir:

  • İnci Kefal
  • Mavi Kefal
  • İnce Dudaklı Kefal
  • Altınbaş Kefal
  • Bıldırcın Kefali
  • Dudaklı Kefal
  • Rus Kefali
  • Has Kefal
  • Sıçrayan Kefal
  • Tatlı Su Kefali

Mugilidae familyasına ati olan kefal balıklarının kendisine ait pek çok farklı türü bulunmakta olup ülkemizde en fazla görülen kefal türleri mavi kefal , topan kefal, rus kefali, altınbaş kefali , sarı kulak kefal, has kefaldir. Kefal balıklarının ortalama boyu ise 50 cm kadar olup bu zamana kadar 120 cm boyunda kefallere de rastlanmıştır.

Kefal balığının sahip olduğu özelliklerden biri de kirlilik oranı yüksek sularda bile rahatlıkla yaşamını sürdürebilmesi, bu bağlamda dayanıklı bir balık olmasıdır. Ancak kirli bölgelerde beslenen kefallerin kötü bir kokusu vardır ve bu kefallerin karın zarları oldukça siyahtır. Bu yüzden tercih edilmemektedir. Dolayısıyla kefal balığının tüketilebilmesi için avlanan kefal balığının hangi suda yaşadığı çok önemllidir. Çok kirli sularda yaşayan kefal balıklarını tüketmek sağlık açısından yarardan çok zarara neden olabilir. Kirli sularda yetişmeyen, nispeten daha temiz sularda yetişen kefallerin karın zarları kahverengi renktedir ve ağır bir kokusu olmaz. Aynı zamanda lezzetli bir balıktır.

Kefal Avlama Yöntemi

Kefal avlamak sanıldığı kadar zor değildir çünkü yer seçimi daha kolay olabilmektedir. Kıyı noktalarında kefali çekebilmek için su yüzeyine biraz ekmek parçası atınız. Eğer orada kefaller bulunuyorsa hemen ekmeği tiftiklemeye başlayacaklardır.  Kefaller özellikle yemin bol olduğu bölümlerde çok fazla bulunmaktadır.  Kefalleri avlamak için çok iğneli kıbrıs oltası kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.