Muhabbet Kuşu Yumurtasının Boş Çıkmasının Nedenleri

Muhabbet kuşu yumurtası neden boş çıkar? Muhabbet kuşu yumurtasının boş çıkmasının temel nedenlerine yer vermekte ve bunun önüne geçebilmek için alınması gereken önemlere değinmekteyiz.

Muhabbet kuşlarının yumurtalarının dolu olabilmesi için doğru döllenmenin söz konusu olması gerekmektedir.

Muhabbet kuşunun sağlıklı olarak döllenmesini engelleyen koşullar söz konusu ise muhabbet kuşunun yumurtaları boşa çıkabilmektedir. Erkek muhabbet kuşlarının sağlıksız olduğu durumlarda dölleme yapılamaz. Bunun yanı sıra dişi muhabbet kuşu sağlıksız iken çiftleşemez ve muhabbet kuşlarının yumurtaları bu gibi durumlarda büyük bir ihtimalle boş çıkacaktır.

Bunların yanı sıra muhabbet kuşu yumurtasının boş çıkmasının başlıca pek çok nedeni bulunmaktadır:

  • Kuşun fazla kilolu olması
  • Enfeksiyon kapmış olması
  • Hazırlık döneminde ortamdaki ışık ve sıcaklığın az olması
  • Beslenmesi için verilen yem ve vitaminlerin yetersiz veya eski tarihli olması
  • Muhabbet kuşunun erginlikten erken çiftleşmeye zorlanması ve strese girmesi
  • Tam döllenme olmadan çiftleşmenin sona ermiş olması
  • Döllendiğini zannederek kuluçkaya yatması
  • Kızgınlık döneminde olması

Dişi muhabbet kuşlarının boş yumurta bırakmasına neden olan unsurlardır. Öte yandan erkek muhabbet kuşlarının; Hareketsiz olması, A, E vitaminlerinin eksik olması, yemlerinin eski tarihli olması, ortam ışıklarının az olması, üreme döneminden önce ayrı kafese alınması, şişman olması da erkek muhabbet kuşunun döllenme yapamamasına neden olan unsurlardır.

Bunların yanı sıra kafeste muhabbet kuşlarına uygun ortamın sağlanması gerekir. Güzel bir yuvalığın kafese uygulanmasının yanında yanı zamanda muhabbet kuşlarının sağlam ve kaygan olmayan tünekleri kullanmaları gerekir. İlk çiftleşmenin bir hafta kadar sonrasında dişi yumurtlamaktadır ve ilk yumurtalar genelde boş çıkabilir fakat diğer yumurtalar da boş çıkıyor ise o halde yukarıda bahsetmiş olduğumuz nedenleri irdelemek ve sebepleri ortadan kaldırarak kuşlara gerekli ortamın ve sağlığın kazandırılmasını sağlamak gerekmektedir.

Bunların yanında muhabbet kuşlarınızın yeterli güneş ışığını almasını sağlayınız ve onların kafeslerini cereyanda bırakmayınız. Kuşların kafeslerini sağlıksız ortamlarda yerde bırakmayıp onları temiz ve serin olmayan odalarda tutmanız ve kafeslerini, sularını sık temizlemeniz isabetli olacaktır. Bunun yanı sıra kuşlara temiz içme suyu vermeli, çeşme suyu vermemelisiniz.

Muhabbet kuşunda hipokalsemi

Bazı dişi muhabbet kuşları tek başına olduğu zamanlarda da yumurta yapabilir ve buna kızgınlık yumurtası denir. Gerekli yetişkinliğe erişmiş dişi muhabbet kuşları 5 yaşına kadar kendi kendilerine yumurta bırakabilir ancak bu durum kalsiyum depolarının azalmasına ve vücutlarının dirençsiz hale gelmesine, dolayısıyla hipokalsemi rahatsızlığına yakalanmalarına neden olur. Zamanla kalsiyum eksikliği kuşun rahim kaslarında işlev bozukluğu meydana getirir ve yumurtaları dışarı çıkaramaz. Bu durumda muhabbet kuşu kendisini zorlayacak felç geçirebilir veya kemiklerini kırabilir. Bu yüzden kızgınlık yumurtası bırakmakta olan muhabbet kuşlarının tedavi edilmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.