Kolyoz Balığı Nedir ve Özellikleri Nelerdir? Hakkında Bilgiler

Yazımızda kolyoz balığı nedir? Sorusuna yanıt veriyor ve kolyoz balığı özelliklerine ilişkin bilinmesi gerekenlere değiniyoruz.

Uskumrugiller ailesine mensup bir balık türü olan kolyoz balığı, bu yüzden görünüş anlamında uskumruya son derece benziyor ve bu da uskumru ile karıştırılmasına neden oluyor. Yani kolyoz her ne kadar uskumrugiller familyasına ait olsada uskumru balığı ile arasında çeşitli farklılıkların bulunduğunu belirtmek gerekiyor.

Kolyoz ile uskumrunun farkları

Kolyoz balığının gözleri daha büyüktür. Bunun yanı sıra ağzı daha uzun yapıdadır. Kolyoz balığı şekil olarak daha yırtıcı gözükmektedir. Kolyoz ile uskumru arasındaki temel farklardan birisi de besin değeridir. Besin değeri yüksek olan kolyoz, Çin mutfağında en çok tercih edilen balıklardan biridir.

Kolyoz balığının boyutu 20-50 cm arasında olup sırt kısımları mavi-yeşil ve karın kısmı gümüş beyaz renktedir. Yanlarında ise karakteristik koyu dikey şeritleri bulunur. Üzerinde çok sayıda benekler bulunan kolyoz balığının birinci sırt yüzgeci dik üçgen şeklindedir ve kuyruk yüzgecinin ucu sivridir.

Kolyoz balığı ülkemizde Kolyos veya Çiroz balığı olarak da isimlendiriliyor. Göçmen bir balık çeşidi olan kolyoz, bazı yörelerde Atlantik İstavriti olarak da isimlendirilir. Hızlı hareket etmesi, kolyoz balığının en önemli özelliklerinden biridir.

Kolyoz balıklarında beslenme ve üreme

Yaklaşık 300 metre kadar derinlikte yaşayan kolyoz balıkları, genel olarak sardalya, hamsi, istavrit, gibi kendisinden daha ufak balıklar ile beslenmektedir. Dip balığı olarak kabul edilen kolyozlar bu yüzden yüzeye yakın yüzmemektedirler.

Kolyoz balıklarının üreme mevsimi genellikle ilkbahar ayları dönemidir. Dişi bir kolyoz balığı 100.000 ila 400.000 adet yumurta bırakabilmektedir ve balıklar yumurtadan yaklaşık 5 gün içerisinde çıkmaktadır.

Kolyoz balıkları ömrü ve yaşam alanları

Kolyoz balıklarının ömrü 18 yıl kadardır. Yaşam alanları; Kuzey Denizi, Baltık Denizi, Kuzey Atlantik Okyanusu, Norveç Denizi olup, bu bağlamda soğuk ve ılıman denizlerde yaşayabilirler. Bunun yanı sıra ülkemizi çeviren Marmara, Ege, Karadeniz, Akdeniz’de de görülürler.

Kolyoz balıklarının avlanması

Sürü halinde dolaşan kolyoz balıkları genellikle tekneyle üzerinden geçilirken çapariyle avlanır. Çapariler balığın bulunduğu derinliğe indirilir. Genelde geceleri çapalı teknede yakılan ışıkların altında toplandıklarından rahat avlanırlar. Güçlü bir balık olduğundan çapariye bindiği an yukarı, aşağı, sağa ve sola doğru yüzmeyi dener.
Kolyoz balığı hakkında bilgilere ilişkin olarak yorumlarınızı alt kısımdan yazabilir ve benzer diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.