Barbunya Balığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Barbunya nasıl bir balıktır? Özellikleri nelerdir? Genel olarak Barbunya balığı ile alakalı bilmeniz gereken noktalara değiniyoruz.

Barbunya ; Karadeniz, Akdeniz, Kanarya Adaları, İngiltere Adaları, Segenal ve Doğu Atlantik bölgelerinde görülen bi balık türü olup mullidae familyasındandır. Barbunya balığının Mullus barbatus barbatus ve Mullus barbatus ponticus olmak üzere iki alt familyası bulunmaktadır.

Barbunya balığının yüzgeçleri sarı renkte olup kalan kısımlarında ise kırmızı renk baskın olarak görülmektedir. Çizgisiz bir balık türüdür. Baş kısmı kuyruk kısmına oranla daha büyük olan barbunya balığı boyut olarak erkek ve dişi cinslerine göre farklılık arz eder. Dişi barbunya balıkları ilk 2 yılın ardından erkek barbunya balıklarına göre 6 cm kadar daha uzun olmaktadır. Barbunya balıklarının ortalama uzunlukları ise 13 cm olup 45 cm’ye kadar görülmektedirler. Ortalama ağırlığı ise 60 Gram civarındadır.

Barbunya balıkları etçil balıklar olup yengeç yavruları, küçük balıklar, ıstakoz ve kurtçuklarla beslenir. Su ısısının arttığı dönemlerde derinlerden sahil bölgelerine bol miktarda göç etmektedirler. Ortalama ömürleri ise 10 yıl kadardır.

Barbunya balıklarında üreme

Barbunya balıkları Azak ve Karadeniz’de Mayıs – Temmuz ayları arasında 10-25 m derinliklerinde 15 ila 100.000 adet arası yumurta dökmektedir. Bu yumurtaların çapları ortalama 0.70 mm kadardır. Yumurtadaki lavralar iki ay pelajik yaşadıktan sonra diplerde yaşamaya başlar. Barbunya balıkları ilk iki yıl kadar cinsiyet farkı olmaksızın aynı hızda büyür.

Barbunya besin değerleri

Barbunya balıkları besin ögeleri bakımından bir hayli zengin bir balık türüdür. Daha çok omega 3 içeren barbunya balıkları yağlı bir balık türü olarak bilinmektedir. D ve B12 vitamini yönünden de zengin olan barbunya balıkları genel itibariyle kalp sağlığına iyi gelmektedir.

Barbunya ile tekir balığı nasıl ayırt edilir?

Barbunya balığı ile tekir balığı birbirleri ile epey karıştırılmaktadır. İki balık arasındaki belirgin farklara baktığımızda ise barbunya balığının burnunun daha dik olması, göz çukuru altında üç pul bulunması, ilk sırt yüzgecinin bantsız oluşu dikkat çekmektedir.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.