Talassofobi Nedir? Talassofobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yeni yazımızda Talassofobi rahatsızlığının ne olduğundan bahsediyoruz. İşte talasofobi hakkında bilmeniz gerekenler…

Talasofobi, Yunanca deniz ve korku anlamına gelen hitapların birleşimi olup, klinik bir fobi olarak kabul edilir. Deniz veya deniz yolculuğunun şiddetli, kalıcı olan korkusu denilebilir.

Spesifik panik tetiklemesinden dolayı korkma olarak sınıflandırılan Talasofobi, pek çok fobi ile benzer semptomlar göstermektedir. Telasofobi özellikle büyük su kütlelerinden korkma, denizlerin sahip olduğu görkemli boşluktan korkma olarak ifade edilebilir. Talassofobi bulunan kişiler açık deniz ile karşı karşıya geldiklerinde çok büyük bir korku yaşayabilirler. Özellikle karadan uzak olma duygusu kendilerini çok rahatsız hissetmelerine neden olur.

Talasofobiye sahip olan bir kişi genellikle deniz veya okyanusu canlı olarak görmemesine rağmen yalnızca resim ve videolardan dahi çok etkilenip korkuya kapılabilir. Bu durum fobinin ne denli büyük boyutta olduğunu ortaya koyabilecek olup ana semptomları terleme, titreme, felaket yaşayacağını düşünme, stres, taşikardi, hareketlerini kontrol edememe olarak öne çıkar.

Fobinin kaynağının ne olduğu merak edilmekle birlikte talassofobinin tam olarak neden meydana geldiğine dair kesin bulgular söz konusu değildir. Ancak çok fazla farklı nedenin olabileceği yargısı üzerinde durulmalıdır. Fobinin oluştuğu aşamadan önce kişinin neler yaşadığı, ne zamandan beri böyle bir fobisinin olduğu, hangi olayın bu fobisinin oluşmasında etkili olduğu yönünde çıkarımlarda bulunmayı sağlayabilir.

Talasofobiye sahip bir kişi, kıyıdan kilometrelerce uzak olmasına rağmen ona kendisini çok yakın hissedebilir. Bu durum talassofobinin psikolojide epey fazla yeri olduğunu göstermektedir.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.