Yağmur Nasıl Oluşur Kısaca

Yağmur Nasıl Oluşur? Kısaca Bilgiler

Yağmur nasıl oluşur? Yağmurun oluşum aşamaları nelerdir? Yağmur oluşumu ile ilgili sizler için  bilgiler vermeye çalışacağız.

Yağmur Dünyanın devamlılığı için son derece önemlidir. Temel kaynağımız olan suyu barajlarımıza vererek insan türünün yok olmamasını sağlar. Su tüketilebilir bir besin kaynağı olduğundan yağmurların durması kuraklık felaketini de beraberinde getirecektir. Bu nedenle hayati önem arz etmekte olan yağmur, belli aşamalardan geçerek oluşmaktadır. Yağmur oluşum süreci hayranlık verici, hayret uyandırıcıdır.

Yağmur oluşumu, her insanın dikkatini çekebilen durumlardan biridir. Bu hususta çok fazla araştırma yapılmıştır ve ulaşılan bazı sonuçlar vardır. Peki ulaşılan somut bilgiler nelerdir?

Su damlacıkları yoğunlaşma olayı ile beraber yağmur olarak yer yüzüne iner. Yağmur meydana gelmesi için su damlalarının belirli bir büyüklük haline ulaşması gerekir. Bu da damlaların birbirleri ile birleşmesiyle olur.

Bu noktada iki farklı yol bulunur:

Birincisi çarpışma olup çarpışma etkisi su damlacıklarının rüzgarın etkisiyle havada birbirine çarpması ve böylece yağmur meydana gelmesidir. İkinci yağmur oluşum seçeneği ise kristalleşme olup, su damlacıkları soğuk havalarda donar ve kristallere dönüşerek yer yüzüne iner. Kristaller aşağı katmanlara inerken de sıcak havaya  maruz kaldıklarından su damlacıklarına, yağmur tanelerine dönüşür.

Bunu biliyor muydunuz? 

Sağanak yağmur yağarken ilk taneler her daim daha iridir. Bunu nedeni de yağmur damlalarının yeryüzüne indiği sırada nemli hava ile karşılaşmasıdır. Nemli ve aynı zamanda soğuk katmandan geçen taneler buharlaşmadan yeryüzüne inecektir. Bu da havanın nemini de toplayarak daha fazla büyümelerini sağlar. Arkadan gelen damlalar ise nemi azalan bir katmandan geçtiklerinden biraz daha ufak olur.

Yağmur iki farklı türe ayrılır: Yükselim yağışları ve yamaç yağışları…

Yükselim yağışları konveksiyon yağış tipi olarak da bilinmektedir. Hemen hemen her mevsimde sıklıkla görülür. Özellikle de bazı mevsimlerde daha fazla meydana gelir. Yükselim yağışları ülkemizde özellikle Ege Bölgesinde fazlaca görülür. Kuzeyden gelen hava akımı sayesinde gerçekleşen yağmur Kuzey bölgelerinden gelecek su buharını Ege’de ve İç Anadolu’da yükselterek su damlacıklarına dönüştürür. Yamaç yağışları ise daha çok dağlık kısımlarda görülür. Özellikle ülkemizde Kuzey Anadolu civarında yaygın olarak görülmektedir. Gökyüzünde yer alan su buharının yoğunlaşıp katı şekilde yer yüzüne inmesiyle oluşur.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.