Yaz Sıcağında Klima Olmadan Serinleme Yöntemleri

Temmuz ayının ortasına doğru ilerliyoruz ve havalar çok sıcak bir hale geldi. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanan yoğun sıcaklar karşısında insanlar olabildiğince evden dışarı çıkmamaya çalışıyor. Ancak evlerde de klima olmadığında ve kapı pencere gündüz vakitleri açık bırakıldığında sıcaklar evin içerisinde de oluyor.

Klimasız serinleme yöntemlerinde herkesin hem bildiği hem de çok bilinmeyen bazı yöntemlerden bahsedeceğiz. Herkesce bilinen ve uygulanan yöntem, su kullanmak ve su sayesinde serinlemektir. Evinizin içerisi çok sıcaksa ve klimanız yoksa gün aşırı suyun nebze de olsa rahatlayabilirsiniz.

Ev hanımları sıcak yaz aylarında genellikle evlerinin pencerelerini ve kapılarını içeriye hava girmesi ve serin olması için açarlar. Oysa geceden kalma serin havayı bu şekilde dışarıya bırakırlar ve evlerinin daha sıcak bir hale gelmesine neden olurlar. Çünkü yaz aylarında gündüzleri evin içerisi daha serin olurken akşamları da dışarısı daha serin olur. Bu yüzden yapılması gereken şey, akşamları pencereleri ve kapıları açıp evi iyice havalandırmakken gündüzleri de tüm perde ve kapıları kapatmaktır.

Evin içerisine güneş ışığının çok girmemesi adına perde yazın kapalı tutulmalıdır ve aynı şekilde kapı, pencereler de zaruri ihtiyaçlar haricinde kapalı kalmalıdır. Akşam vakti geldiğinde de tam aksine kapılar ve pencereler uzun süre kapatılmamalı, evin serin hava ile teması sağlanmalıdır.

Yaz sıcağında odanızda yer alan ampüllerin fazlaca ısı yayacağını aklınızdan çıkarmayın. Aynı zamanda bilgisayarlarınız ve diğer ev eşyalarınız da çalışır vaziyetteyken vücut ısınızın ve oda sıcaklığının üzerinde ısı yayarlar. Bu yüzden özellikle de odanızın kapısı kapalıysa kısa süre içerisinde odanızın dışarıdan daha sıcak bir hale geldiğini bile farkedebilirsiniz. Bu sebeple bilgisayarınızı tam yükte çalıştırmamaya gayret gösterin ve ampülü mümkün olduğunca çalıştırmayın.

Alkol ve kafein içeren içecekleri tüketmemeye çalışın. Bu içecekler dehidrasyonu teşvik edecektir. Öte yandan aşırı soğuk içecekler içmeniz de haddinden fazla terlemenize ve dolayısıyla serinleyememenize neden olacaktır. Yaz aylarında çok fazla besin tüketmemeye dikkat edin. Özellikle büyük porsiyonlu, vücut ısısını daha da arttıracak yemekler yediğinizde serinlemeniz çok daha zor bir hal alacaktır. Bu sebeple yaz aylarında daha hafif ve serinlemenize yardımcı olacak gıdalar tüketin. Örneğin ayran aşı çorbası, hoşaf ve salata gibi ek gıdaları sofranızdan eksik etmeyin.

One Comment Yorum Yaz

  1. klima servisi dedi ki:

    teşekkürler güzel yazı yazmışsın aslında ama işte bazı bilgiler de eklenmeliyidi

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.