Artan Zebra Midyeler Endişeye Yol Açtı

Son zamanlarda ülkemizdeki göllerde keşfedilen bir husus dikkat çekti. Zebra midyelerin sayısının arttığı ve bu midyelerin balık nüfusuna zarar verdiği ortaya çıktı.

Van Gölü Havzası’ndda yer alan Sarımehmet Barajı’nda istilacı bir tür olarak tabir edilmekte olan zebra midyeler, sonrasında Çıldır Gölü’nde de bolca kendisini göstermeye başladı.  Bölgedeki balıkçıların ifadelerine göre zebra midyeler balıkların ölmesine sebep oluyor.

Balıkçılar çok fazla zebra midyenin bulunduğunu ve bunların özellikle bölgedeki gölleri sarmakta olduğunu ifade etti. Çıldır Gölü’nün kendisine has tatlı su midyelerini de yediği belirlenen zebra midyelerin sayılarının son dönemde oldukça arttığı, bu midyelerin hem balıkları hem diğer midyeleri yediği, bir midyenin veyahut ölü balığın içerisinden yüzlerce zebra midyenin görüldüğü ortaya çıktı.

Çıldır Gölü, 1959 metre yükseklikte yer alan Ardahan , Kars illeri arasındaki, gerek manzarası gerek kendisine has diğer doğal güzellikleriyle oldukça önemli bir göl ve şimdi canlı çeşitliliği açısından tehdit altında. Zebra midyelerin bu gölde de ortaya çıkması endişelere neden olmakta.

Bölgedeki balıkçılar zebra midyelerin gördükleri her şeyi yiyip tüketebildiklerini söylüyor. Bir midyenin üzerinde binlercesinin olduğuna dikkat çekiliyor ve geçmiş sezonlara nazaran balık sayılarında ciddi bir azalışa neden olduğu ifade ediliyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş yaptığı açıklamada bir zebra midyenin hayatı boyunca bir milyon tane yumurta bıraktığını ve bu yumurtaların tıpkı planktonlar gibi bir aya yakın bir süre içerisinde su içinde kalabildiğini, akıntılarla beraber çok hızlı bir şekilde yayılabildiklerini, başta sarı balık olmak üzere üreme habitatlarını işgal edebildiklerini söyledi.

Zebra midyelerin taşınmasının çok kolay olduğunu belirten Akkuş, zebra midyelerin Atatürk ve Keban Barajı’nda olduğunun bilindiğini, Keban Barajı’nda yetiştirilen yavru sazanların Çıldır Gölü’ne de atıldığını, büyük olasılıkla oradan alınıp getirilen bu balıklardan dolayı zebra midyelerin de çok rahatlıkla taşınabilmiş olabileceğini kaydetti.

Zebra midyelerin çoğalmasının su kıtlığı yaşanmasına neden olabilecek unsurlardan biri olduğuna da dikkat çekmek gerekiyor.  Bölgedeki balıkçılar ve halk, zebra midyelerin istilasına yetkililerin bir çözüm bulmasını bekliyor.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.