Denizcilik Nedir?

Denizcilik Nedir? Denizcilik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Denizcilik, en basit tabiriyle deniz ve gemi işletmesiyle ilgili işlerin tümü olarak kabul edilir. Su üzerinde ulaşım sağlamak insanların özellikle ilk çağlarda en büyük hayallerinden biriyken günümüzde çok sıradan bir eylem haline dönüşmüştür. İnsanoğlu su üzerinde zaman içerisinde çeşitli taşımacılık faaliyetleri de yapmaya başlamış ve gemiler ile ulaşımın yaygınlaşması, gemilerin uzak denizlere açılabilmek için hazır hale gelmesiyle insan ırklarının birbiri ile kaynaşması, yeni ticari ve genel unsurlar keşfetmeleri mümkün hale gelmiştir.

Eski Yunan’da İ.Ö. 8. yüzyılla beraber üç sıra kürekli kadırgalar ortaya çıktı. Romalılar da Yunan Denizciliğini takip etti. Mısırlılar ise İ.Ö. 3000 yıllarından beri keresteden gemiler yapmakta ve açık denizlere açılmaktadır. Orta çağ zamanına gelindiğinde ise gemilere dümen takıldı ve savaş için top eklendi. Gemiler özellikler yeniçağ ile beraber büyük gelişmeler kaydetti.

Türklerde Denizcilik

Türkler Osmanlı döneminde denizcilikle ilgili büyük atılımlar sergiledi ve 16. yüzyılda Türk deniz kuvveti dünyanın en büyük deniz kuvveti olarak kabul edilmekte idi. Türklerde denizciliğin Selçuklu dönemine dayandığı ve Çaka Beyin İzmir’de bir filo kurmasıyla başladığı bilinmektedir. Bu açıdan İzmir, Türk denizcilik tarihinde özel önem arz eden bir ilimizdir.

Dünyanın dörtte üçü su olduğu düşünüldüğünde denizlere hakim olanların dünyaya da hakim olacağı bilinen bir gerçektir. Ancak denizlerde yaşamak karada yaşamak kadar güvenli bir yaşam sürmeyi vadedemez. Özellikle konfora ve modern dünyaya alışmış olan insanoğlu, büyük bir karasal felaket yaşanmadıkça denizlere yerleşmeyi düşünmeyecektir. Denizcilik meslek olarak dahi fazla düşünülmemektedir çünkü gerçekten cesaret isteyen zor işlerin arasındadır. Denizciler uzun aylar hatta yıllar boyunca karadan ve dolayısıyla ailelerinden uzak yaşamak durumunda kalmaktadır. Denizcilerin evleri bulundukları tekne, dünyaları ise sonsuz maviliktir.

Denizcilerin cesur insanlar olarak bilinmesinin bir nedeni dünyanın keşfedilmesi, yeni kıtaların bulunması hususunda sergiledikleri gayretlerdir. Denizcilerin muazzam gayretleri olmasa idi kıtaların keşfedilmesi çok daha uzun bir zaman alacaktı. Denizciler keşifleri sırasında kötü hava şartları nedeniyle pek çok zorluklar yaşadı ve pek çok deneme başarısızlıkla sonuçlandı. Ancak denizciler zaman içerisinde kat ettikleri gelişme ile beraber kötü hava şartlarının da üstesinden geldi.

Denizcilik aslına bakarsanız bir tutkudur. Dünya vatandaşı olmak, sürekli keşfetmek, lisan bilmek ve kendini geliştirmektir.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.