Günümüzde İhtiyaç Duyulmayan ve Varlığını Yitiren 10 Meslek 

Bundan uzun süre önce popüler olan pek çok meslek günümüzde unutulmaya yüz tutmuş durumda. Bazıları şekil değiştirerek varlığını sürdürüyor. Bazıları ise tamamen yitip gitti. Elbette bunda en büyük etken teknolojik değişim oldu.

Alarmlar

Günümüzde alarmları çalar saatler ve hatta akıllı telefonlarla kolayca ayarlayıp sabahları kolayca kalkabiliyoruz. Ancak bundan uzun süre önce ne çalar saatler ne de akıllı telefonlar vardı. İnsanları kaldırmakla görevli özel meslekler vardı. Yani alarmlar eskiden insanların bizzat kendisiydi.

Haberciler

Özellikle savaş zamanında bir yerden bir yere haber yetiştirmek, mesajları iletmek için süratle seyahat yapan kişilerdi. Elbette oldukça zor bir meslekleri vardı. Aynı zamanda yine haber iletmek için tellallar vardı. Tellallar internet haberciliği gelişmemişken insanlara haberleri duyurur, gazeteler satarlardı.

Buz Kesici

Şu an buz yapmak için buzlukları kullanıyoruz ancak eskiden bir suyu buzluğa atmak gibi bir imkan yoktu. Bu sebeple buz kesicilik mesleği vardı. Buz kesiciler donmuş gölleri keserek buz tedariği sağlamaktaydı. Buzlukların çıkmasıyla beraber bu meslekte son buldu.

Hesaplayıcı

Eskiden bilgisayarlar çıkmadan önce zorlu hesaplama işlemlerini yapmak için özel hesaplayıcı kişiler kullanılıyordu. Bu kişilerin sayısal zekası kuşkusuz ki gelişmişti ve onlara adeta bilgisayar gözüyle bakılıyordu. Günümüzde ise hesaplama işlemleri için hesap makineleri bulunuyor.

Sütçülük

Eskiden sütçülük son derece yaygındı. Binekleriyle birlikte süt dolu kazanlar eşliğinde dolaşan ve ‘Sütçüüüü’ diye bağıran sütçüler vardı. Günümüzde hala kırsal kesimlerde, marketin bulunmadığı yerlerde yapılan bir meslek olsada eski popülerliğinden epey uzaklaştığını ve artık unutulmaya yüz tutulduğunu söyleyebiliriz.

Asansör Operatörü

Eskiden asansörlerde düğmeler yoktu ve böyle otomatik çalışmazdı. Asansör operatörü asansörü yönetir, kapıların açılmasını sağlardı.  Günümüzde ise asansörler otomatik olarak tüm işleri kolayca yapabilmekte. Yalnızca belli aralıklarla bakımları gerekmektedir.

Labutçular

Eskiden bowling oynarken labutlar otomatik olarak makineler tarafından tekrar dizilmezdi. Labutlar devrildiğinde labutları eski haline getiren labutçular vardı. Günümüzde ise labutçulara gerek kalmadı.

Lamba Yakıcılar

Eskiden elektriğin yaygın olmadığı dönemde sokak lambaları kendi kendine yanmamakta idi. Lambaları yakmak için özel çalışanlar vardı. Lamba yakıcıları, sokakta bulunan gaz lambalarını belli saatlerde tek tek yakardı.

Uçak Dinleyiciler

Eskiden teknolojinin gelişmiş olmadığı zamanlarda uçak dinleme görevini bizzat insanlar üstlenirdi. Örneğin bir asker bir uçağın yaklaşıp yaklaşmadığını tespit etmek için devasa hunilerle uçak dinleyiciliği yapardı.

Fare Avcılığı

Eskiden özellikle farelerin çok kalabalık olduğu dönemlerde fare avcılığı mesleği vardı. Bu kişiler fareleri yakalamak konusunda uzmandı. Bir dönem farelerin bastığı şehirleri göz önüne alınca bu meslek ilginçlikten bir anda çıkıyor. Fareler o kadar kalabalıktı ki insanlar epey rahatsız olmuştu ve bu konuya çare olması amacıyla avcılar türemişti.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.