Su Altı Yaşamı İçin Önemli Olan Deniz Çayırlarının Restorasyonu İçin Çalışıyorlar

Akdeniz Koruma Derneği, su altındaki güzellikleri korumak, ekosistemin dengesinin korunmasına yardımcı olmak için çalışmalarına devam ediyor. Bu doğrultuda en önemli atılımlardan birisi de deniz çayırlarının restore edilmesi.

Deniz ekosisteminin korunması amacıyla Gökova bölgesinde zarar gören deniz çayırları restore edildi. Bu çayırların denizel ekosisteme önemli ölçüde katkı sağladığı biliniyor. Çünkü bu çayırlar bulundukları alanda balık gibi su altı canlılara yaşam imkanı sağlamakta. Biyolojik çeşitliliği arttırmak adına önemli oranda katkı sağlayan deniz çayırları, su içerisinde yer alan karbondioksiti tüketip oksijen üretmesiyle tam bir yaşam deposu.

Son yıllarda ülkemizde Akdeniz sularında önemli oranda tahribatın olduğu biliniyor. Bunun önemli nedenlerinden biri de istilacı balıklar ve elbette artan nüfusun bilinçsiz kullanımı. Pek çok insan hala denizleri kirletmekten hiç mi hiç çekinmiyor. Deniz korucuları sistemi ise denizel habibata zarar veren insani faktörlerin önlenebilmesini sağlamak ve denetlemeler yaparak kaçak avlanan balıkçıları uyarıp resmi birimlere haber vermek amacını güdüyor. Kaçak balıkçılar özellikle hayalet ağ gibi ağlarla deniz ekosistemi için büyük bir risk oluşturuyor. Buna dair bir haberi henüz geçtiğimiz günlerde paylaşmıştık. Sapanca Gölü’ndeki hayalet ağ katliamını bu haberimize tıklayarak okuyabilirsiniz.

Deniz Biyoloğu Vahit Alan, deniz çayırları ile ilgili yürütülen restore çalışmalarıyla alakalı olarak açıklamada bulundu. Açıklamasında deniz çayırlarıyla ilgili kafes deneyleri yaptıklarını, belli bir alanda doğal çayırın üzerini kapatarak gelişimlerini izlediklerini, böylece köklerin boylarını, enlerini ölçüp karşılaştırma yapma fırsatına eriştiklerini, deniz korucuları sistemiyle denizel habitata zarar veren insani faktörlerin önüne geçmeyi planladıklarını ifade etti.

Son 3 ayda ekibin yaptığı 7 dalışta yaklaşık 135 kilometre uzunluğunda misina, 200 metre uzatma ağı, 60 kilogram kurşun bulunup su altından çıkarıldı. Aynı zamanda 50 kilogram civarında da plastik atıklara rastlandı ve su bunlardan da arındırıldı. Ancak denizde kim bilir daha ne kadarı var.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.