Dikey Güneş Işınlarının Zararları

Son derece sıcak havalarda güneş ışınlarının doğrudan vücuda temas etmesi önemli bir sorundur. Özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği durumlarda sağlık açısından sorun yaşamamak adına dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Peki güneşe maruz kalmanın neden olduğu temel sorunlar nelerdir?

Kırışıklıklar

Yaşlanmayı geciktirmek için atabileceğiniz en önemli adım güneş koruyucularından yararlanmaktır. Çünkü ciltteki kırışıklıkların en büyük nedeni güneş ışınlarıdır. Bu bağlamda güneş koruyucu kremlerden yararlanmalı, sıcak havalarda yüzünüze güneş koruyucu krem sürmelisiniz. Özellikle alerjisi olan kimselerin sadece yüze değil kollarına, bacaklarında güneş koruyucu kremlerden sürmesi ve bunu yaparken kaliteli kremleri tercih etmesi gerekir.

Güneşin zararlı UV ışınlarının %80’e varan oranı bulutlu günlerde de vücuda gelmektedir. Bulutlu, ıslak veya soğuk iklimlerde bile SPF 30 veya daha yüksek ve geniş spektrumlu UVA/UVB koruması ile açıkta kalan cilde günlük olarak güneş kremi uygulamak bir zorunluluktur. Öte yandan Nemlendiricinizin veya fondöteninizin SPF’ye sahip olması, gün boyunca yeterince korunduğunuz anlamına gelmez. Güneş kremlerinin üç saatlik zaman aralıklarıyla, özellikle aşırı terlemenin sonrasında yeniden uygulanması gerekir.

Cilt kanseri

Dikey güneş ışıklarına maruz kalmak cilt kanserine neden olabilen faktörler arasında yer almaktadır. Koyu cilt tonlarının güneş hasarına karşı bağışık olduğu konusunda çok yaygın bir yanılgıdır. Tüm tonların uygun şekilde korunmasını sağlamak önem arz etmektedir.

Güneş ışınları sadece yazın değil kışın da tehlikeli olabilir. Özellikle kar olduğu zaman kar, yansıtıcı özelliğinden dolayı güneş hasarı riskini artırmaktadır. Günlük kıyafetler giyerek güneş hasarından yeterince korunacağınızı düşünüyorsanız, tekrar düşün! Hafif giysilerin çoğu yeterli koruma sağlamaz. Normal bir pamuklu tişört, yaklaşık 4-6’lık bir ultraviyole koruma faktörü (UPF) sunar. Bu, hem güneş yanığı alabileceğiniz hem de giysileriniz yoluyla cilt kanseri riskinizi artırabileceğiniz anlamına gelir.

Güneş yanıkları

Güneş yanıkları, güneş ışınlarının etkilerinden biri olarak bilinmekte olup ikinci derece yanığa kadar ulaşılmasına neden olabilir. Vücutta su kabarcıkları oluşturabilir. Özellikle çocukken meydana gelen güneş yanıkları ilerleyen zamanlarda maling melanom olarak bilinen kanser riskini artırmaktadır.

Güneş ışınlarının zararları özellikle 60’lı yaşlardan sonra kendisini göstermekte olup, güneş ışınları özellikle de UVB ve UVA ı cilde ciddi zararlar verebilir. Vücutta lentigo yaşlılık lekeleri ve seboreik keratoz isimli kahve renkli lekeler çıkabilir.

Güneşe karşı dikkat edilmesi gereken saatlerin özellikle sabah 10.00 ile öğleden sonra 16.00 arası olduğu bilinmektedir. Çünkü söz konusu saatlerde güneş ışınları dik ve daha yoğun bir şekilde gelmektedir. Güneş ışınına maruz kalmadan yaklaşık 20 dakika öncesinde güneşten koruyucu kremin sürülmesi, krem uygulanırken de doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir ve mümkünse söz konusu saatlerde çok sıcak havalarda dışarıya çıkılmamalıdır.

Sivilcelenme

Fazla güneşlenmek sivilce lekelerini artırmaktadır. Hafif güneşlenmenin sivilceye karşı iyi geldiği bilinsede aşırı güneşlenmenin zararının olduğu unutulmamalıdır. Sivilceye meyilli olan ciltlerde koruyucu krem kullanırken daha yağsız olanların tercih edilmesi önerilir. Bunun yanı sıra güneş ışınlarından korunabilmek adına kenarları en az 8 santim uzunluğunda olan şapkaları tercih etmelisiniz. Aynı zamanda güneş gözlüğü kullanmak ve gölgede durmaya çalışmak gibi tedbirler almak gerekiyor.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.