Gözlerin Uzakları Keşfetsin

Gözler, günümüz dünyasında uzağı keşfetmekten yoksun durumda. Harbuki uzaklar keşfedilmek için vardır.

Bilgisayar, akıllı telefon ve türevi cihazlar şu an insanlığın olmazsa olmazı olarak gözüküyor. Çalışma alanında da bu cihazların yaygın olarak kullanılması, djital göz yorgunluğu adı verilen bir rahatsızlığı ortaya çıkardı. Bu, esasen insanın uzakları keşfedebilme yetisini kaybetmesiyle alakalı.

Teknolojinin gelişmediği zamanlarda insanların gözleri daha faaldi. Fakat şu an insanların çoğu günde yaklaşık 8 saatini akıllı telefon, bilgisayar gibi cihazlara bakarak geçirmektedir. Bu, sabit ve yakın bir noktaya sürekli baktığınız için ve üstelik o nokta yapay ışık olarak gözlerinize temas ettiği için gözlerinizin yorulmasına ve tembelleşmesine neden oluyor.

Günümüzde insanlar akıllı telefonlarında bir metin okurken o metin onlara biraz ufak geldiğinde telefonlarının büyütme fonksiyonunu kullanarak metni biraz büyütür ve o şekilde yakınlaştırarak okur. Aynı şey bilgisayar ortamında çalışan biri için de geçerlidir. Bir yazıyı okurken yazı ona ufak geldiğinde daha rahat okuyabilmek için yazıyı büyültür ve o şekilde okumaya devam eder.  Bunu yapmak yerine ufak yazıları da okumaya çalışarak gözlerinizi biraz da olsa uzaklara hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bu nitekim bir göz egsersizi olarak sayılabilir.

Gözler uzun süre yapmadıkları bir şeyin yeteneğini kaybedebilir. Dikkatli, uzağı görebilen bir insan olmak yerine göz kusurları bulunan, uzağı görmekte çok zorlanan bir insan olmayı kimse istemez.

Gözler, uzaklarda bulunan varlıklara bakıldığında geliştirilebilir ve kendisini o şekilde alıştırabilir. Fakat sürekli yakın ve sabit noktaya uzun süre bakıldığında ve bu rutine bağlandığında gözler eski görme yetisini kaybedebilir. Aynı zamanda insan kendisini eşsiz dağ ve deniz manzaralarından, büyük bir dünya içerisinde keşif yapma arzusundan vazgeçirmemelidir.

Sonuç itibariyle gelişen teknoloji dünyasında kendinizi monotonlaşmaktan ve özelliklerinizi kaybetmekten kurtarmanız gerekiyor. Dünya kocaman bir gezegen ve her açıdan keşfedilmeyi bekliyor.

One Comment Yorum Yaz

  1. Bursa dedi ki:

    Çok güzel bir yazı. Tebrik ederim

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.