Alabalık ve Alabalık Avı Hakkında Yararlı Bilgiler

Alabalık ve Alabalık Avı Hakkında Yararlı Bilgiler

Alabalık, Salmonidae ailesine ait bir balık türüdür. Tatlı suyu severler. Uzunlukları 20 cm ila 1000 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Türkiye’de bulunan alabalıklar genelde 25-30 cm uzunluktadırlar ve kiloları ortalama 10 Kilogramdır.

Alabalık türüne ait bir görüntü:

Alabalıklar kendi aralarında çeşitlere ayrılırlar. Bu çeşitlerden insanoğlu tarafından en fazla rastlanan ve bilinen çeşitler şunlardır; Gökküşağı Alabalığı, Çelikbaş Alabalık, , Göl Alabalığı, Dağ Alabalığı, Dere Mekik Alabalığı…

Gökküşağı alabalığı ülkemizde doğal yollardan buluamamıştır. O yüzden Amerika’dan özel getirilmiş bir türdür. Türkiye’nin yapay göllerinde yetiştirilmektedir.

Alabalık Avı

Alabalık avına çıkmadan önce kurallara uygun olduğunuzu bilmelisiniz. Balıkçılık belgesi bulunmayanlar alabalık avlayamazlar. Alabalık, nesli korunması gereken bir balık türüdür. Bu yüzden özellikle belirtilen dönemler dışında alabalık avına çıkmak belgeniz olsa dahi yasaktır. Avlamak için boy limiti 25 cm’dir fakat gökküşağı alabalığını avlamak için boy limiti bulunmamaktadır.

Alabalığı avlamanın yasak olduğu dönemler 01 Ekim – 01 Mart arasını kapsar.

Alabalık avı için ilk olarak bir bölge belirlememiz gerekiyor. Genellikle tatlı suda yaşayan bu balıkları yüksek rakımdaki coşkulu derelerde bulabilirsiniz. Alabalık avlamak için en doğru zamanlar kuşluk vakitleri ve akşam üstü vakitleridir. Özellikle avlandığınız gölü besleyen su kaynaklarının civarında avlama yapın. Alabalıklar yazın su yüzeyinde bulunan böcekleri yemeyi tercih ederler. İlkbahar gibi aylarda ise genellikle diplerde dururlar.  Bunu göz önünde bulundurarak at çek yöntemini kullanınız. Akarsuda avlanırken suyun aktığı istikametin tam aksine at çek yapmanız gerekir. Alabalıklar suyun tersine yüzebiliyorlar. Amaçları da akıntının getirdiği böcek gibi canlıları yemek olduğu için bu tarz yerlerde avlama olasılığınız epey yüksektir.

Balık oltanıza takıldığında bunu kafa darbelerinden rahatlıkla anlayabilirsiniz.Alabalıklar oltaya yakalandıklarında çok fazla hareket ederler ve kurtulmak için takla atmak dahil her yolu denerler. Bu yüzden fazla oyalanmamanız en doğrusu olacaktır.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.