Plajlardaki Bayraklar ve Anlamları

Plaj bayrakları ve anlamları merak edilen konulardan biridir. Mavi bayrak, sarı , kırmızı ve diğer plaj bayraklarının anlamlarını bilmek kimi zaman hayati bir önem taşımaktadır. Plajlara asılan farklı renklerde bayraklar, denize giren her vatandaşın güvenlik için dikkat etmesi gereken unsurlardandır.

Plajlarda yer alan bayrakların farklı renklere sahip olması farklı anlamlar taşıması demektir. Sağlıklı ve güvenli plajları tercih edebilmek adına plajların renklerine oldukça dikkat etmek gerekiyor. Şimdi sizler için maddeler halinde plaj bayrak renklerine ve ne anlama geldiklerine değineceğiz.

Mavi Bayrak

Bir plajın mavi bayraklı olduğunu gördüğünüz zaman, onun 27 kritere uygun olduğunu anlayabilirsiniz. Bu 27 kriterin ana başlıkları can güvenliği ve hizmetler, yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi, bilgilendirme, çevre ve yönetimidir. Dolayısıyla Mavi bayrak programına sahip olan plajlar, hem güvenlik sağlanması, hem su kalitesinin belirli seviyenin üzerinde olması, hem de çeşitli diğer pek çok hizmet yönünden tercih edilebilecek, yüzmek için ve güneşlenmek için kullanabileceğiniz plajlardır. Foundation for Environmental Education- Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından cankurtaran bayrağı arasından mavi bayrak programının belirlenmesiyle oluşturulmuştur.

Sarı Kırmızı Bayrak

Eğer plajda yer alan cankurtaran bayrağı hem sarı hem kırmızı renge sahip ise, cankurtaranın görevde olduğu, denize girilebileceği anlamına gelir. Sarı kırmızı bayrağın altında sadece sarı bayrak var ise cankurtaran görevde ancak denize girmek riskli anlamına gelir. Sadece kırmızı bayrak var ise kesinlikle denize girilmemesi gerekir. Sadece sarı bayrağın denize girmenin rüzgarlı veya dalgalı deniz durumu söz konusu olduğu için kullanıldığına şahit oluruz.

Kırmızı Plaj Bayrağı

Kırmızı bayrak üçgen flama şeklindedir ve cankurtaran olmadığı, denize girmenin tehlikeli olduğu anlamına gelir. Kırmızı plaj bayrağı var iken denize girilmemelidir.

Siyah Beyaz Plaj Bayrağı

Su sporları alanı olduğunu ifade eden bayrak, yüzmenin yasak olduğunu gösterir. Siyah beyaz plaj bayrağı olan bir plajda rüzgar sörfü, jet ski, yelken, dalış v.b. aktiviteler yapılmaktadır. Bu yüzden yüzmek yasaktır.

Yeşil Plaj Bayrağı

Bu rengin kullanıldığı plajlarda denize girilebilmektedir.

Mor Plaj Bayrağı

Bu plaj bayrağı var ise denize girmenin tehlikeli deniz canlılarının bulunduğu için riskli olduğu anlamını çıkarmalısınız. Mor plaj bayrağı, tehlikeli deniz canlılarının bulunmakta olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Örneğin köpek balığı, deniz anası v.b. canlılar var ise mor plaj bayrağı kullanılır.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.