Hamsinin Faydaları ve Zararları

Hamsinin Faydaları ve Zararları

Hamsi balığının sağlık açısından faydaları ve zararlarının neler olduğu merak edilmekte olan bir unsurdur. Küçük balıklar olarak bilinen hamsiler, hem lezzetiyle hem de faydalı olmaları ile biliniyor. Hamsinin faydaları hakkında sağlık üzerinde pek çok yararının olduğu ve fazla tüketilmesi durumunda bazı zararlarının olduğu bilinmekle fakat yararları çok barizdir.

Hamsinin faydaları

Sadece lezzetiyle değil sağlık açısından faydaları ile de öne çıkan hamsinin faydalarından başlıcalarına değinecek olursak; Kalp üzerinde faydası olan hamsi, kolesterolü düşürmeye yaramakta ve toksinleri gidermektedir. Fazla kilolarla savaşmaya yardımcı olan hamsinin dişleri güçlendirici bir etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda göz hastalıklarını önlemeye yardımcı olmaktadır.

  • Göz hasatlıklarına iyi gelir
  • Kalbe iyi gelir
  • Dişleri güçlendirir
  • Bağışıklık kazanılmasını sağlar
  • Kemik büyümesine yardımcı olur
  • Bağırsaklara yardımcı olur
  • İdrar yolları ve solunum sistemine yardımcı olur
  • Kalp ritim bozukluklarını önlemeye yardımcı olur
  • Migrene karşı iyi gelir

Hamsi balığının 100 kadar farklı türü olduğu bilinmektedir. Büyük sürülerle hareket eden hamsiler, Akdeniz, Hint ve Çin mutfak geleneklerinde epey yer edinmiştir. Hamsiler demir açısından insan vücudunun tam işleyişi için gerekli olan protein, vitamin ve mineraller açısından zengin balıklar olup ayrıca tiamin, riboflavin, niasin, folik ve askorbik asitler, B12, B6, A, E, K gibi vitamin kaynağı olarak da bilinmektedir. 20 gr kadar taze hamsi, erkekler için önerilen günlük alımın yaklaşık yüzde 12’sini ve kadınlar için yüzde 5’ini tek başına içermektedir. Demirin vücutta taşıdığı ve aynı zamanda enerji üretimi ile beyaz kan hücrelerinin bakımı için gereken element olduğu bilinen bir husus olup, 100 Gram kadar hamsi, bağışıklık ve solunum sistemlerine, bağırsaklara, idrar yollarına ,kemik büyümesine, hücre gelişimine iyi gelir.

Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yoğun miktarda bulunmakta olan hamsinin avlanma sırasında yakalanması en kolay balıklar arasında olduğu bilinmektedir. Sofralarımızda kıymetli balıklardan olan hamsilerle yapılabilecek çok sayıda yemek çeşidi bulunmaktadır.

Hamsilerin yapısı

Hamsi vücudu ip şeklinde hafif yassılaşmış olup yanlarda yuvarlak yapıdadır. Alt dudak bulunmamaktadır. Üst çene ise uzun olup, sırt rengi koyu mavi siyaha çalan bir renkte, alt taraf açık renkli yapıdadır. Yan tarafları parlaktır. Sürüler halinde yaşamakta olan hamsilerin 18 cm’ye kadar büyüyebildiği bilinmektedir. Kayıtlara geçmiş olan en uzun ömre sahip olan hamsi balığı 5 yıl yaşamıştır. Hamsiler genelde 30 ila 40 metre derinlikte yaşayan canlılardır. Geceleri yüzeye daha yakın oldukları da bilinmektedir.
Hamsinin faydasının maksimum düzeyde olabilmesi için tutulduktan sonra saklanmaktan ziyade 3 gün içerisinde tüketilmesi önerilmektedir. Bu gerek tazelik gerekse içerisinde yer alan vitaminler için önemlidir. Eğer saklanması gerekiyor ise derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Hamsilerin derin dondurucuda muhafaza süresi maksimum üç oy olmalıdır ve daha fazla bekletilmeden tüketilmesi önerilir. Eğer üzerinde koku veya benzeri deformasyonlar görür iseniz tüketmekten vazgeçmeniz gerekir. Derin dondurucuda muhafaza etmeden önce de derin dondurucunun iyi çalıştığından emin olmalısınız.

Hamsinin faydaları adeta saymakla bitmez!

Hamsinin içinde yer alan , B2, B6 ve B12 vitaminleri, yoğun bir sağlık desteği vermektedir. Hamsi içindeki birçok vitamini barındırmasıyla birlikte kötü kolesterolü düşürür ve kan basıncını ayarlamaktadır. Kanın damar çeperinde pıhtılaşmasını engeller ve aynı zamanda depresyon, strese ve migrene karşı iyi gelir. Özellikle halk arasında bilinen en önemli ve en değerli vitamin ise omega-3 olup, omega 3 eksikliğinin karşılanması adına genelde balık kullanılmaktadır.

Hamsinin Zararları

Hamsinin sahip olduğu yararlar çok fazladır ve hamsinin bilinen tek büyük zararının yoğurt v.b. gıdalar ile bayat bir şekilde tüketildiği zaman zehirlenme riskini doğurmasıdır. Ancak hamsi zehirlenmesinin çok korkulası bir durum olmadığını , taze tüketerek bu sorundan uzak durulabileceğini belirtmek gerekiyor. Hamsinin fazla tüketilmesinin ise her besinde olduğu gibi hazımsızlık gibi klasik problemlere neden olabileceği aşikardır.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.