Stresi Kontrol Altına Alabilmek İçin Bunlara Dikkat Edin

Stres günlük yaşantımızın bir parçası haline geldi. Yoğun mesai saatleri, aile içi sorunlar, trafik, çevre kirliliği, sınavlar ve daha pek çok etken kişinin stres olmasına sebep olabiliyor. Bu gibi durumlarla başa çıkabilmek adına neler yapılmalı? Yeni içeriğimizde bu konuya eğilim gösteriyoruz.
Stresle başa çıkabilmenin en iyi yolu zihni boşaltmak ve mümkünse rahatlatıcı müzikler dinlemektir. Yapılan bilimsel araştırmalar, Marconi Union’un dünyanın en rahatlatıcı müziğine sahip olduğunu ortaya koydu. Mindlab Ensitüsü, müziği sekiz dakika kadar dinlemenin kalp atışında yavaşlamaya sebep olduğunuve kan basıncını düşürdüğünü ifade etti. Bu durumun strese yanıt olarak salınan streoid hormonu kortizal seviyelerini azalttığı gözlemlendi.Bir karşıtı görüş ise müziğe gerek olmadığı, sessiz bir ortamda gözlerini kapatıp dinlenmenin kişiye daha iyi geldiği yönünde. Stresle savaş sırasında kullanan metotlar kişiden kişiye değişkenlik göstermekle bunun daha çok yapıyla alakalı olduğu görüşünde birleşilmekte.

Nefes egsersizleri yapın

Kişi stresli olduğu zamanlarda mümkünse strese neden olan hadise veya ortamdan uzaklaşıp derin nefes alarak, nefes egsersizleri yaparak kendisini sakinleştirebilir. Nefes egsersizleri stresle başa çıkmak konusunda etkili olabilen eylemlerden biridir. Örneğin Yogic Coffee egsersizi size bir fayda sağlayabilir. Bu egsersizi yapmak için kollarınızı tamamen yukarıya uzatıp sadece burnunuzdan nefes alın ve yumruğunuzu sıkıp omuzlarınızı aşağıya çekin.

Pacifica uygulaması

Bu uygulamayı mobil cihazlarınıza kurup sizin için önemli bir yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Yazılım, psikolog tarafından hazırlanan sesli derslere ve etkinliklere sahip bir uygulama olup fiziksel nefes egsersizlerinden meditasyonlara varan pek çok gevşeme tekniğine sahiptir. Bu uygulamayı düzenli aralıklarla kullandığınızda stresinizi yenme yönünde önemli adımlar atabilirsiniz.

Hobi bulun

Sürekli gündelik koşuşturmacalar içerisinde zamanınızı geçirirken stresten uzaklaşabilmeniz son derece zordur. Bu gibi durumlar için kendinize bir hobi bulabilirsiniz. Keyif aldığınız bir işi yaparak stresi kendinizden uzak tutabilirsiniz. Mesela arada bir balığa çıkarak zihninizi boşaltabilir, kendinize vakit ayırarak stresinizi azaltıp sakinleşebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.