Balıkların Kalbi Var Mı?

Balıkların kalbi var mı sorusu okuyucularımız tarafından merak edilmekte olup, balıkların anatomisi ile ilgili bilinmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Balığın anatomisi, içerisinde yaşadığı ortam olan suyun fiziksel özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Su havadan çok daha yoğundur, nispeten az miktarda çözünmüş oksijen tutar ve havadan daha fazla ışık emmektedir. Bir balığın gövdesi bir baş, gövde ve kuyruğa bölünmekte, ancak üçü arasındaki bölünmeler her zaman dışarıdan görünmemektedir. Balığın içindeki destek yapısını oluşturan iskelet, ya kıkırdaktan (kıkırdaklı balık) ya da kemikten (kemikli balık) yaratılmıştır.

İskelet elemanı, hafif ancak güçlü olan eklemli omurlardan oluşan vertebral kolondur. Kaburgalar omurgaya bağlanır ve uzuvlar veya uzuv kuşakları yoktur. Balığın temel dış özellikleri olan yüzgeçler, kuyruk yüzgeçleri dışında omurgayla doğrudan bağlantısı olmayan ışın adı verilen kemikli veya yumuşak dikenlerden oluşur. Gövdenin ana bölümünü oluşturan kaslar tarafından desteklenir. Balık kas anatomisi kara hayvanlarınkinden farklıdır. Balık kas demetlerini iskelete bağlayan tendonlar bulunmaz. Balıkların kalbi vardır ve kalbin iki odası bulunmaktadır. Kanı solungaçların solunum yüzeylerinden ve sonra tek bir dolaşım döngüsü içerisinde vücudun çevresinde pompalamaktadır.

Balığın her iki tarafındaki kas yığını(üst parçası dorsal kas ve alt parçası ventralkas) filetoyu oluşturur. Üst kısım sırt kasları olarak isimlendirilmekte olup az kas içermekte olup bölüm ise alt karın kasları kısmıdır.

Köpekbalıkları ve vatozlar, kıkırdaktan oluşan iskeletler de dahil olmak üzere, eski balıklara benzer çok sayıda ilkel anatomik özelliğe sahip türdeki balıklardandır. Vücutları dorso-ventral olarak düzleşme eğilimindedir ve genellikle beş çift solungaç yarığı ve başın altında büyük bir ağız bulunur. Kemikli balıklarda kalp ventral aort damarı vasıtasıyla solungaçlara kanı pompalayan iki ardışık odadan oluşur

Kaynaklar:

bal%C4%B1klar%C4%B1n%20biyolojik%20%C3%B6zellikleri.pdf erişimi için tıklayın

https://acikders.ankara.edu.tr https://en.wikipedia.org/wiki/Fish_anatomy

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.