Levrek Hakkında Bilgiler – Levrek Balığı Özellikleri

Levrek balıkları, Moronidae ailesini meydana getirmekte olup Dicentrarchus Labrax olarak geçer. Bu balıklar soğuk veyahut ılık denizlerde yaşamlarını idam ettiren türlere denmektedir. Vücutları fusiform şeklinde olup derileri büyükçe pullarla kaplıdır. Levrekler yırtıcı balıklar olup karides, minik kurtlar ve yengeçlerle beslenmektedir. Sırt kısımları kurşun renge sahiptir ve karnı gümüş renktedir.

Üzerinde küçük siyah benekler bulunabilir ve bazen alabalık ile karıştırıldıkları olmuştur. Levreklerin ağırlıkları 10 – 15 kilo arasında değişkenlik göstermekle birlikte boyları 40 – 100 cm arasında değişiyor.

Levrek en çok nerelerde görülür?

Levrek balıkları ülkemizde en fazla Marmara, Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında görülüyor. Hemen hemen her mevsim bulunabiliyor fakat en lezzetli olduğu zaman Mayıs ortalarından Kasım sonuna kadarki dönemdir. Sonbahar aylarında ırmak kenarlarında üreyen bu balıklar, genellikle sürüler halinde dolaşır ve Karadeniz civarında kış aylarında, Akdeniz’de ise daha çok ilkbaharda bulunurlar. Levrek balıkları Avrupa’ya çok fazla ihraç ettiğimiz balıklardandır. Genellikle özellikle çiftliklerde yetiştirilen balıkların Avrupa ülkelerine ihracatı çok yüksektir.

Levrek nasıl pişirilmeli?

Levreğin en yararlı olduğu pişirme şekli buğulama. Gerek sağlık gerek lezzet açısından buğulama ile hazır hale getirilmesi önerilir. İçerisinde bolca protein bulunduran levrek, insanın ihtiyaç duyduğu proteinin çok büyük bir kısmını karşılamaktadır. Orta boylardaki levreklerde 24 Gram kadar protein yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.