Rize Hemşin Gezi Rehberi

Hemşin’e, hazırlamış olduğunuz Rize Hemşin Gezi Rehberi başlıklı içeriğimizde sizler için detaylarıyla değinmeye karar verdik. Hemşin’in doğal güzellikleri ve yapısına ilişkin olarak bilinmesi gereken temel unsurlara değineceğiz.

Rize Hemşin Gezisi

Öncelikle Rize’de hem Hemşin hem de Çamlıhemşin bulunmaktadır ve ikisini karıştırmamak gerekmektedir. Hemşin, Rize’de turistik anlamda pek bir şey söylemenin mümkün olmadığı, çünkü tamamen doğal güzelliklerin odaklanıldığı, sıradan gibi gözüken fakat derinliklerine gittikçe yeşiline ve doğasına sevginizin artacağı, doğal güzelliklerin ön planda olduğu bir ilçedir. Ufak bir yer olmasına rağmen ilçe diyoruz çünkü resmi olarak Rize’nin ilçesi olarak kabul edilmektedir ve oldukça köklü bir tarihi vardır. Hemşin, yakınlık açısından Pazar’a ve Çayeli’ne son derece yakındır. Çayeli ile arasındaki mesafe yaklaşık 20 kilometre seviyesinde olup Pazar arasındaki uzaklık ise 17 kilometre kadardır. Rize il merkezi ile arasındaki uzaklık ise 56 kilometredir.

Hemşin’de bilinen ilk yerleşim milattan sonra 626 yılında olmuştur. Hamam Bey önderliğinde akrabalardan oluşan büyük bir topluluk bölgeye yerleşmiş ve topluluk Hamamasen olarak isimlendirilmiştir. Yerleştikleri yeri imar eden hamamesenler, zaman içerisinde buranın ismine de kendi topluluklarının ismine yatkın bir ismi vermişlerdir. Bu topluluğun bir kısım kaynaklara göre Hristiyanlığı kabul eden ilk Türk topluluğudur. Göçer bir toplumsal yapı sergilemeleri ve isimleri, onların Türk olduğunu gösterir. Hemşinlilerin  hristiyan  olan bir bölümü de zaman içerisinde Müslümanlığı kabul eder ve dolayısıyla diğer Türkler ile iletişimleri iyileşir. Sonuç olarak Karadeniz bölgesinde, özellikle Rize ili ele alındığında en eski yerleşim yerlerinden biri Hemşin’dir bölgede kültürel gelenekler ve üretim anlamında önemli bir yeri bulunmaktadır.

Hemşin Deresi

Doğal orman güzelliğinin arasından akan Hemşin Deresi üzerinde günümüzde bazı çalışmalar yapılmaktadır. Dere özellikle yoğun yağmur zamanları oldukça dolmaktadır ve enerji ihtiyaçlarının zaman zaman baraj haline getirilerek karşıladığı bilinmektedir. Derenin Hemşin merkez bölümünde suyun birikebilmesi için baraj sistemi kullanılmaktadır. Baraj sisteminin hizasında ufak bir meydan bulunmakta, meydanın içerisinde Atatürk üstü ve “Ne mutlu Türküm diyene” sözleri yer almaktadır. İnsanlar Hemşin’e gittiklerinde genellikle orada fotoğraf çekilmektedir. Meydan içerisinde aynı zamanda güzel çardaklar bulunmakta ve iki adet salıncak yer almaktadır. Salıncaklar dereye karşı ve özel yapıldığından keyifli durmaktadır ve çardakların içerisinde güzel bir çay keyfi yapabilirsiniz.

Meydanın biraz ilerisinde esnaflara ait dükkanlar bulunmaktadır. Yemek yiyecek sadece bir iki lokanta vardır ve kavurma – pilav, kuru fasulye yiyebilirsiniz. Fiyat olarak pahalı olmasına rağmen lezzetlidir ve doyurucudur. Onun dışında ufak alışverişlerinizi yapabileceğiniz market bulunmaktadır. Ilıman iklim kuşağının hakim olduğu Hemşin’de kışın kar da yağmakta ve kartpostallık görüntüler ortaya çıkarmaktadır.  Hemşin’de şu an Toki evleri inşa edilmektedir ve zaman içerisinde daha fazla nüfusun ikamet ettiği bir yer haline gelmesi beklenmektedir. Şu an Hemşin’de 2500 kadar kişinin yaşadığı bilinmektedir ve bu yönüyle Türkiye’nin en düşük nüfuslu ilçelerinden biridir.

Hemşin ormanı içerisinde sayısız kuşun sesini duyabilir, doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Yürüyüşünüz sırasında karşınıza taş konak evler ve eski tahta evler çıkabilir. Hemşin yaylaları son derece ünlü olup, çadırlı kamping yapmayı sevenlere yönelik de burada doğal ortam sunulmaktadır.

Hemşin Bilenköy Camisi

Köy merkezinde yer alır. İki katlı bir yapısı bulunmaktadır. Alt katı taş ve kısmen ahşap duvarlı olarak yapılmış olan caminin iki bölümlü dershanesi ve bir hocası bulunmaktadır. Özellikle işçiliği ile dikkat çekmekte olan bir cami olduğunu belirtmek gerekmektedir.

Sonuç olarak Hemşin, deresini ve çay yetiştiriciliğini, bitki örtüsünü görmek, temiz havasını solumak için gidebileceğiniz, hoş vakit geçirebileceğiniz güzel bir yerdir.

 

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.