Balıkçılar Paleolitik Çağa Ait Resimler Keşfetti

Atatürk Barajı’nın kıyısına zaman zaman giden ve orada balık avlamaya çalışan balıkçılardan bir grup, suların 10-15 metre çekilmesinden sonra inceleme yapmaya başladı. Tesadüfen ilginç bir olayla karşılaşıldı. Balıkçılar, Paleolitik Çağa ait olduğu tahmin edilen kaya resimlerini keşfettiler.

Yetkilileri olayı incelemesi için çağıran üç balıkçıdan biri olan Mustafa Aslıtürk yaptığı açıklamada “Biz hafta sonları hobi olarak olta balıkçılığı yapıyoruz. Balık tutmak için buralara pek sık geliyoruz. Yine bir gün geldiğimizde bunları fark ettik. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne bunu bildirmeyi kendimize görev bildik. Onlar da gerekli incelemeyi yaptı” sözlerine yer verdi.

Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan, konu ile ilgili olarak bazı demeçler verdi. Söz konusu resimlerin duvar üzerinde kazıma tekniğiyle yapıldığına dikkat çeken Alkan, uzun yıllar önce yapılmış olan bu resmin Atatürk Barajı’na rağmen hayatta kalmış olmasının en temel nedeni olarak resmin sağlam yapılmış olmasını gösterdi. Aşınmalara rağmen hala üzerindeki objeler rahatlıkla farkedilebiliyor.

Mağa resminin üzerinde özellikle at kullanan bir savaşçı dikkat çekiyor. Bu da insanların o dönemde atı evcilleştirip üzerlerinde savaşlara katıldığının yeni göstergelerinden. Yine kayanın üzerinde çok sayıda hayvan ve insan figürü dikkat çekiyor.

Adıyaman, sahip olduğu tarihi özellikleriyle bu tarz pek çok kalıntıyı barındıran önemli bir ilimiz. Şimdi yetkililer ulaştıkları bu değerli kalıntı üzerinde uzun uzadıya araştırmalar yapacak ve kayaların Paleolitik Çağın tam olarak hangi döneminde inşa edildiğini, söz konusu yerleşkenin ne amaçla kullanıldığını açıklamaya çalışacak.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.