Denizdeki Mikroplastik Parçalar Küçük Kaplumbağaları Öldürüyor

Dünya aslına bakarsanız yaşayan bir cennet çünkü çok güzel mavilikleri, çok güzel yeşillikleri var. İnsanların onu berbat bir şekilde kullanmasına rağmen doğa hala güzelliklerini korumak, kendisini yenilemek için direniyor. Ancak dünya nüfusu ve sanayileşme hızla artıyor ve çevre kirliliği çok önemli bir sorun haline gelmiş durumda.

Çevre kirliliğinden en fazla etkilenen doğa etkenlerinden biri de denizler. İnsanlar plastikleri denizlere atıyor veyahut sanayileşme ve diğer etkenler nedeniyle deniz sürekli kirleniyor. Bu durum denizlerde yaşayan milyarlarca canlının hayatının hiçe sayılması anlamına geliyor. Özellikle de minik kaplumbağalar sürekli plastikleri yiyerek can veriyor. Şimdi bunlara örnek gösterilebilecek acı bir hadise daha yaşandı.

Florida’da ölü bir yavru kaplumbağa bulundu. Araştırmacılar bu kaplumbağanın ölüm sebebini incelemeye karar verdi. Kaplumbağanın midesini incelediklerinde 104 parça mikroplastik parça gördüler. Söz konusu kaplumbağa daha yavru olmasına rağmen 104 adet plastik parça yemiş ve bu durum midesi dolu olduğu için tok hissetmesine, yemek ihtiyacı hissetmemesine ve sonucunda ölmesine neden olmuş. Uzmanlar kaplumbağanın olması gerekenden çok daha az geliştiğinin de altını çiziyor.

İşin daha da  kötüsü şu ki bu ufak kaplumbağa gibi daha pek çok kaplumbağa benzer şekilde can veriyor çünkü  bu mikrpolastikler genellikle deniz yosunlarına yapışmakta ve ufak kaplumbağalar tarafından yiyecek sanılmakta. Kaplumbağalar bu plastikleri besin ihtiyaçlarını karşılamak için yedikçe de sonlarını hazırlamaktalar.

Sıvıyla Besliyorlar

Plastikler yüzünden yetersiz beslenme sorunu yaşayan pek çok kaplumbağa, Boca Raton’da bulunan bir doğa merkezi tarafından beslenmeye başlandı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada yavru kaplumbağalara her gün az miktarda sıvı verildiği ve böylece düzenli beslenme alışkanlıklarını geri kazanmalarına yardımcı olmayı amaçladıkları ifade edildi.

Bugün denize attığınız bir pet şişenin kapağı veyahut çeşitli plastik parçaların bu canlının ve daha nicesinin ölümüne neden olacağını unutmayın. Ülkemizde maalesef denizler kolayca kirletiliyor. Ufak plastik parçaları geçin büyük plastik poşetler, cips poşetleri gibi çöpler denizlerde çevre sağlığı, ekolojik denge açısından tehlike saçıyor.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.