Balon Balıkları Karasularımızı Bastı

Zehirli balon balıkları kara sularımızda adeta fink atıyor. Son yıllarda Akdeniz’de nüfusu hızlıca artan zehirli balon balıkları, geçtiğimiz yıllarda aslına bakarsanız Karadeniz’de de görülmeye başlamıştı.

Canlıların kendi içerisinde bir ekolojik dengesinin olduğu herkesin malumu ancak balon balıkları adeta kıyamet alameti gibi bir şey çünkü bu balıkların özellikle zehirli ve zararlı türleri arttığı zaman hem deniz popülasyonu hem de insanlar açısından sorun söz konusu oluyor. Bu balıklar bilim dünyasında ‘İstilacı’ lakabına sahip!

Balıklar Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz’e geldi ve kendi içerisinde yüzlerce türü mevcut. İlk etapta Akdeniz’de yaygın olarak görülen balon balıkları daha sonra Ege, Marmara ve hatta Karadeniz’de kendisini gösterdi. Bu balıklara iki yıl kadar önce Karadeniz’de de rastlanıldı ve sayıları hızlıca arttı.

Balon Balıklarının Balıkçılık Açısından Zararları

Balon balıkları yapı itibariyle saldırgan ve çok güçlü olan balıklar, oltaları, ağları kolayca parçalayabiliyorlar ve bu durum özellikle kıyı balıkçılığı için sorun arz ediyor.

Kıyı balıkçıları için sorun arz etmesinin bir diğer nedeni de balon balığının yenmemesi gereken zararlı bir balık olması. Bu balığın özellikle bazı türleri yenildiği , hatta dokunulduğu zaman zehir insan vücuduna erişiyor. Bu yüzden kıyı balıkçılarının yakaladıkları her balığı eve götürüp pişirmemesi hatta mümkünse dokunmaması gerekiyor.

Balon balıkları çok güçlü bir ağız yapısına sahip. Keskin dişleriyle bir insana ciddi zararlar verebilir. Bu durum hem kıyı balıkçıları hem de denizle haşır neşir diğer insanlar için sorun anlamına gelir.

Bilinçlendirme yapılmalı

Balon balıklarına dokunulmaması, yenilmemesi gerekiyor. Bu konuda insanlarımızın belli bir farkındalığa ulaşması gerekli çünkü biz istesekte istemesekte bu balıkların sayısı her geçen gün artıyor. Bu hususta iş büyük oranda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bitiyor. Balıkçıların ve diğer insanların bilinçlendirilmesi, özellikle DerinKeşif takipçisi olmayanlar için gerekli. Elbette iş sadece medya tarafıyla, bilgilendirme tarafıyla da bitmiyor. Bu balıklar ile ilgili örneğin tıp doktorlarına eğitim verilmesi gerekiyor çünkü kuşkusuz ki bu balığın zehri nedeniyle sıklıkla yaralanmalar olacaktır.

Biyoçeşitliliği tehdit ediyor

Balon balıkları tür itibariyle  hem saldırgan hem de tahribata neden olan canlılar. Dolayısıyla özellikle ufak balıkların çeşitliliği açısından sorun teşkil ediyorlar. Hem ufak balıkları yok ediyor hem de diğer balıkların ekosistemine, besinlerine ortak olup onların iyi beslenememelerine neden oluyorlar. Balon balığı nedeniyle önümüzdeki yıllarda karasularımızdaki çeşitliliğin ciddi oranda azalmasından endişe ediliyor.

Balon Balığı Tenekeyi Parçalayabiliyor!

Geçtiğimiz günlerde Ege kıyılarına göç eden bir balon balığıyla alakalı olarak bir hadise meydana geldi. Muğla Fethiye’de balık avına çıkan amatör balıkçıların oltasına zehirli balon balığı takıldı ve balıkçılar bu balığın yeteneklerini görmek istedi. Balık, teknede bulunan tenekeden bir içecek kutusunu parçalayınca balıkçılar bu duruma oldukça şaşırdı.

Aslına bakarsanız balon balıklarının tenekeleri parçaladığına yönelik haberler yeni değil. Bundan birkaç yıl önce de benzer haberlere şahit olunmaktaydı. Tenekeyi parçalayan balon balıkları rahatlıkla bir insana da zarar verebilir. Bunların bilincinde olan balıkçılar bu balıkları yakaladıkları zaman genellikle üstlerinde testler uyguluyor yani adeta işkence çektiriyorlar ancak bu da doğru değil.

 

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.