Çin Kestanesi Neden Yenmez? Çin Kestanesinin Zararları

Çin kestanesi bu yıl Türkiye’de bir sorun haline geldi. Yurdun pek çok yerinde, fiyatı daha uygun olduğu için yaygın olarak satılmaya başlanan Çin kestanesi neden yenmez? Sorusuna yanıt veriyor ve Çin kestanesinin zararlarına ilişkin olarak bilinmesi gerekenlere değiniyoruz.

Türkiye’de kış aylarında zabıta ekipleri, Van ve pek çok ilde daha insan sağlığına zararlı olan Çin kestanesine yönelik olarak denetim sağlamıştı ve Çin kestanesi sattığı tespit edilen işletmelerin kestaneleri toplanarak ceza uygulaması yapılmıştı. Bu ve benzeri önlemler Çin kestanesinin zararlı olduğunun yetkililerce kabul edilmiş olduğunu ve yenilmemesi gerektiğini gösteriyor. Peki Çin kestanesi neden yenmez? Zararları nelerdir?

Özellikle büyük yapısı ve tohumları ile dikkat çekmekte olan Çin kestanesi, büyük boyutu ve içerisinde barındırdığı tohumlarıyla bilinir. Çin kestanesi genellikle hayvan yemi olarak kullanılmaktadır ve insan tüketimi uygun görülmemektedir. Fakat bazen bilinçsiz olarak veyahut bilerek insanların tüketmesi için satılmaktadır.

Çin kestanesi neden yenmez?

Çin kestanesinde hemaglutinin adlı bir madde yar almaktadır ve söz konusu maddenin insan sağlığı üzerinde toksik etkileri bulunmaktadır. Bu madde kırmızı kan hücrelerinin birbirine yapışmasına sebep olarak kanın pıhtılaşma sürecinin zorlaşmasına sebebiyet verebilir.

Çin kestanesi nasıl ayırt edilir?

Çin kestaneleri normal kestanelere nazaran daha zor soyulur. İlk bakışta diğer kestanelerden ayırt etmek oldukça zordur. Çin kestaneleri, yerli kestanelere nazaran kötü bir kokuya sahiptir. Çin kestanesi genelde pişerken köpürmektedir. İçerisinden beyaz renkli sıvı çıkabilmektedir ve tadı genelde oldukça acı olmakta ve piştikten sonra da kabuğundan çok zor ayrılmaktadır. Eğer bunu gözlemliyor iseniz o kestaneyi yemekten imtina etmelisiniz.

Çin kestanesinin zararları

Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ishal gibi belirtilere neden olabilmektedir. Özellikle çiğ olarak tüketilmesi halinde bu etkilerin görülme ihtimali çok daha fazla artmaktadır. Çin kestaneleri pişirildiği zaman toksik etkilerinden arınması için en az 20 dakika kadar kaynatılmalıdır.

Çin kestaneleri, yerli kestanelere kıyasla daha uygun fiyattan satışa sunulur. Fiyat kıstası Çin kestanelerinin ayırt etmekte en önemli hususlardan bir tanesidir. Ancak bazen Çin kestaneleri yüksek fiyattan satılabilir ve bu aldatıcı olabilir. Dolayısıyla kestane satın alırken bildiğiniz yerden satın almalı, buna imkanınız yok ise de deneyerek satın almalısınız. Eğer deneme imkanınız yok ise o halde yerli kestanelere nazaran daha büyük ve parlak kabuklu olmalarından ayırt etmeniz mümkündür ancak bu her zaman işe yaramayabilir.

Böylece yazımızda Çin kestanesinin ne olduğuna, zararlarına, Çin kestanesi ile normal kestanenin nasıl ayırt edilebileceğine yer vermiş olduk.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.