Likit Membran (Sıvı Membran) Nedir? Hakkında Bilgiler

Likit membran nedir veyahut sıvı membran nedir? Sorusu, özellikle yağışların arttığı dönemlerde çatı akma sorunu yaşayan kullanıcılar için önem arz eden bir durumdur ve yazımızda likit membran tanımına, sıvı membran hakkında bilinmesi gereken unsurlara yer veriyoruz.

Aktrilik, bitüm hammaddelerinden oluşmakta olup, içeriğinde kauçuk, elyaf, reçine gibi malzemelerin kullanıldığı bir izolasyon malzemesi olan likit membran, gerek iç gerekse dış ortamlarda su, rutubet ve neme karşı uygulanan bir yalıtım malzemesidir.

Hızlı kuruma özelliğine sahip olan likit membran, bu özelliği ile yağışın olmadığı bir gün içerisinde uygulanıp sonucu gözlemlenmeye başlanabilir. Yeni nesil üretim teknolojileri ile geliştirilen sıvı membranlar, kullanım alanına göre özel sürümlere de sahiptir. Uzun yıllar boyunca formunu koruyabilmekte olan likit membran aynı zamanda bütçe dostu bir yalıtım malzemesi olarak bilinmektedir ve kolay uygulanabilir olması da onu avantajlı kılan seçenekler arasındadır.

Sıvı membran kullanım alanları

Balkon, teras bölümlerinde, köprülerde, temel kazıklarda, temel bodrumlarında kullanılabildiği gibi aynı zamanda banyo, WC gibi alanlarda da kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra havuzlarda kullanımı da yaygın durumdadır.

İşçilik maliyeti açısından düşük olması likit membranı ekonomik kılan özelliklerdedir. Aynı zamanda hemen hemen tüm yüzeyler üzerinde kullanılabilir.

Sıvı membran nasıl kullanılır?

Sıvı membran kullanımı için fırça, rulo fırça veya püskürtme metodu uygulanır. Asfalt, beton gibi yüzeyler üzerinde kolaylıkla uygulanabilmektedir. Yüksek yapışma ve elastiklik özelliği de bulunmakta olup, bu sayede ufak çaplı depremlerde çatlaması zordur. İçeriğinde herhangi bir zehirli veya yanıcı madde de bulunmaz. Böylece bodrum, depo otopark gibi alanlarda da kullanılabilir. Karışımında su bulunduğundan nemli olan yüzeylerde dahi iyi bir yapışma sağlamaktadır. Sıvı membran uygulanırken sıcak olarak uygulanması gerekmez. Soğuk uygulanabilmektedir. Kılcal çatlakları kapatma özelliği de bulunmakta olup, böylece daha önce ufak çaplı su almış olan bir yeri onarabilir. Ancak daha büyük bir onarım gerekiyorsa elbette yeterli olmayacaktır.

Likit membranın kapağını açtığınız andan itibaren, uygulamaya hazır olduğu için kullanmaya başlayabilirsiniz. Yukarıda da dediğimiz gibi fırça ile yüzeye sürmek suretiyle uygulayabilirsiniz. Ancak sıvı membranı katı membran üzerine uygulamak tavsiye edilmez. Eski usul membran bulunuyor ise ilk olarak onun sökülmesi gerekir ve bu da işçilik maliyetinin artmasına neden olabilir. Bazen membran sökülürken sıva da gelebilir ve bu durumda sıva işçiliğine de gerek olabilir. Dolayısıyla çok kısa bir zaman içerisinde önceki membranın sökülüp likit membranın uygulanması düşünülüyor ise bu duruma dikkat edilmesi gerekir. Sıvı membran her ne kadar nemli yüzeye iyi yapışsa ve kolay kurusada güneşli havalarda uygulanması daha çabuk kurumasını sağlayacaktır.
Membrdan uygulanırken keçe gibi taşıyıcılar kullanılıp iki kat uygulama yapılarak çok daha iyi bir sonuç alınabilir. Ancak bunun öncesinde likit membranın uygulanacağı bölgenin kirlerden ve tozlardan arındırılması gerekmektedir.

Böylece yazımızda sıvı membranın ne olduğuna, kullanım alanlarına yer verdik. Likit membrana ilişkin olarak bilinmesi gereken unsurlara değinmiş olduk.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.