Sardalya ve Tirsi Arasındaki Farklar

Sardalya ve tirsi balıkları aynı aileden gelmektedir ve amatör balıkçıların birbirine karıştırması olağan kabul edilebilecek bir durumdur. Ancak sardalya ve tirsi arasındaki farklara dikkat edilir ise artık bu iki balığın ayrımı kolay bir şekilde yapılabilir.

Tirsi balığı Türkiye’de en çok Karadeniz’de yaşamaktadır ve Karadeniz balığı olarak bilinen bir balık türüdür. Sardalya ile en fazla Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı’nda yaşamaktadır. Karadeniz’de, özellikle de Doğu Karadeniz’de pek sardalya gözükmez. Öte yandan tirsi balığı ise İstanbul Boğazı’na ve Marmara’ya özellikle de üreme dönemlerinde fazla uğramamaktadır. Bunun nedeni tirsi balığının yumurtalarını ırmak içlerine bırakmasıdır ve İstanbul Boğazı’nın her iki yakasında da tirsinin sahip olduğu yumurtaları bırakması için uygun bir ırmak bulunmamaktadır. Tirsi, palamut veya lüfer balıkları gibi göç balığı değildir. Bu yüzden de yavruları ile farklı sularda olmaz.

Sardalya ve Tirsi Farkları

İki balık da görüntü olarak birbirine çok benzemektedir. 15 cm boyutundaki bir tirsi ile 15 cm boyutundaki bir sardalya balığını ayırmak görünüş itibariyle zordur. İki balık fiziksel bakımdan çok benzerler ve aynı zamanda ortaya atlamaları, oltada gelişleri bile oldukça benzemektedir. Tirsi, sardalya gibi adeta ortalığı birbirine katarak gelmektedir. Yine de iki balığın birbirinden fiziksel olarak ne gibi farklılıklarının olduğuna değinecek olursak; Sardalya balığının pulları bedenine nazaran daha büyük ve daha seyrek bir aralığa sahiptir. Bu yüzden bir sardalyayı elinize aldığınızda pulları dökülür. Kovaya koyduğunuzda bile dokunulmuş olduğundan pulları dökülmeyi sürdürecektir. Tirsi balığının pulları ise bedenine nazaran daha küçük küçük ve daha sık bir yapıdadır. Onun pulları da dokununca dökülsede sardalya balığınınki kadar dökülmez.

Sardalya Balığı ile Tirsi Balığı Farkları
Sardalya Balığı

Sardalyanın gözü başına oranla tirsiye nazaran daha büyüktür. Tirsinin gözü ise başına oranla normal seviyededir. Bu yüzden 15 cm kadar boyuta sahip olan bir balığın sardalya mı tirsi mi olduğunu tespit etmek için ilk olarak balıkların baş kısımlarına bakmanızı tavsiye ediyoruz. Balığın başına baktığınız zaman başına oranla daha büyük bir göze sahipse o halde sardalya balığı olduğunu söyleyebiliriz. Tirsi balığının karın bölgesi, sardalya balığına nazaran biraz daha tombuldur.

Tirsi balıkları, sardalya balıklarına nazaran genel anlamda daha büyük bir yapıdadır. Bir tirsinin ortalama boyu 25 cm iken sardalyanın ortalama boyu 20 cm’yi geçmemektedir. Balık satın alırken bu unsura ve göz kısımlarına dikkat ederek alırsanız tirsi ile sardalya arasındaki temel farkların bilincinde olarak hareket etmiş olursunuz.

Tirsi balığı çok kılçıklı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden Karadeniz’de bu balığı tanıyanlar mangal dışında bir yolla pişirmeye kalkışmamaktadır. Tirsi balığı fileto kesilip mangalda kızartılma usulü ile pişirilebilir.

Böylece tirsi ile sardalyanın farklarına yer vermiş, iki balığa ilişkin bilinmesi gerekenlere değinmiş olduk. Daha fazlası için diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.