Evde Yangın Çıkmasını Engelleme Önlemleri

Evde yangın çıkmasını engelleme önlemleri, kişinin canını , sevdiklerini ve malını koruması adına kritik olup, gerekli tedbirler alınmadığında özellikle Temmuz, Ağustos gibi çok sıcak aylarda ülkemizde sıklıkla yangınlar görülebilmektedir. Ülkemizde bu yaz yaşanan büyük yangın felaketleri, yangınlar konusunda daha bilinçli olunması ve gerekli önlemlerin alınmasını zaruri hale getirmiştir.

Her ne kadar yazımız evde yangın çıkmasını engelleme yöntemlerine ilişkin olsada, kısaca orman yangınlarının olmaması adına, çevremizi temiz tutmak adına da özen göstermemiz gerektiğinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Piknik için bir ortamda bulunulduğunda et pişirmek için ateş yakılması, sigara izmaritinin rastgele atılarak söndürülmeden bırakılması, cam , çakmak gibi malzemelerin ormanın içerisine atılması gibi eylemler yangınlara sebep olabilmektedir. Cam ve benzeri maddeler çok sıcak havalarda güneş ışığı için mercek görevi görmekte ve yangının çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle aracınızla giderken bile bir orman kenarına atacağınız bir soda şişesinin büyük bir felakete yol açabileceğini unutmamalısınız. Ayrıca bir “İnsan” neden arabasının camından dışarıya çöp atar onu da anlamak zordur. Bu üşengeçlik deseniz değil, olsa olsa bilinç kaybıdır.

Esas konumuza dönecek olursak; Konutlarda yani evlerde yangın çıkmasını engellemek için yerine getirilmesi gereken önemli görevler vardır. İlk olarak ev içerisinde bir çocuk bulunuyorsa çocuğun ateşle oynamasına engel olmak gerekir. Çocuğun yanı maddelerden de uzak tutulması gerekmektedir.

Ev içerisinde yer alan kalorifer, mutfak ocakları veya sobaların çok dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. Yanıcı maddeler konut içerisinde saklanmamalıdır. Aynı şekilde yanıcı maddelere apartmanın bodrumunda, kilerinde, çatı bölümünde yer verilmemelidir. Hatta mümkünse apartmanın bodrum ve çatı arası bölümleri temiz tutulmalı, fazla eşyaya yer verilmemelidir.

Konutlarda mutlaka yangın söndürme tüpüne yer verilmeli, yangın söndürme tüplerinin düzenli bakımı yaptırılmalı ve nasıl kullanılacağı öğrenilmelidir. Sıvası bulunmayan, çatlak, hatalı yerleştirilmiş kablo veya dolmuş bacalar kullanılmamalıdır. Elektrik tesisatından çıkabilecek yangınlara engel olunabilmesi amacıyla tesisatın bakımının periyodik aralıklarla gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Eğer evinizde yangın çıkarsa, tahliye zamanının çok kısıtlı olduğunu unutmamalısınız. Konutlarda duman dedektörünün bulunması da erken uyarı için son derece önemli olup, her konutta birden fazla duman dedektörüne yer verilmeli ve bu dedektörlerin doğru çalışıp çalışmadığının kontrollerinin periyodik olarak yapılması gerekmektedir.

Aynı zamanda apartmanlarda mutlaka yangın merdiveni bulunması gerekmekte olup, yangın anlarında hayat kurtarabilir.

Yararlanılan kaynaklar: afad.gov.tr

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.