Fok balıkları kaç yıl yaşar? Fok balıkları yaşam süresi

Fok balıkları kaç yıl yaşar? Fok balıkları yaşam süresi , fok balıklarıyla ilgili olarak merak edilmekte olan konulardan biridir. Yüzgeç ayaklı bu etçil memelilerin kilosu en az 90 kilogram olmakla 40 tona kadar çıkabilir. Bu fok balığının türüne bağlı bir durumdur. Fok balıkları ülkemizde daha çok ayı balığı olarak bilinmektedir.

Kuzey Kutbu, Pasifik okyanusu, Marmara, Akdeniz, Atlantik gibi bölgelerde görülen fok balıklarının uzunlukları da cinslerine göre değişkenlik gösteriyor. Gri foklar iki metre, deniz fili ise altı metre uzunluğundadır. On sekiz türü olduğu bilinmekte olup, ömürleri ortalama 25 yıl olarak bilinmektedir. Genelde erkek fokların ömürlerinin dişi foklara göre daha az olduğu biliniyor. Bunun nedeni olarak ise erkek fokların çiftleşme dönemlerinden önce çok strese girmeleri gösteriliyor.

Yavru ölüm oranı ilk yılda yaklaşık %21’dir; vahşi doğadaki çoğu hayvan türüyle karşılaştırıldığında alışılmadık derecede yüksek değil. Yavrular aç kalabilir, terk edilebilir, açık denizlerde yavrulama alanlarından uzaklaşabilir, hastalanabilir veya yaralanabilir.

Fok balıkları hem denizde hem de karada yaşayabilmektedir. İki familyadan meydana gelmekte olan fok balıklarının ilk grubu meydana getiren Phocidae familyasına ait olan fok balıkları olup bu balıklar Kuzey Yarımkürede yaşamlarını sürdürmektedir. Bu grubun içerisine halkalı fok balığı, sakallı fok, baykal foku, sibirya foku gibi türler girmektedir.

Üreme dönemleri geldiği zaman karaya çıkarak koloni topluluklar meydana getirmekte olan fok balıkları, çoğu kez ilkbahar aylarında yavrulamaktadır. Fok balıklarını ehlileştirmek kolay olduğundan sirklerde de görülebilmektedir. Ancak müdahale edilen, avlanan fokların nesillerinin tükenmek üzere olduğu bilindiğinden, çıkarılan çeşitli kanunlarla birlikte nesillerinin devam ettirilmesi sağlanmaya çalışılıyor.

Gerçek foklar tipik olarak Kuzey Kutbu’nun soğuk okyanus sularında veya Antarktika kıyılarında yaşar. Bazı foklar yaşamak için karda mağaralar yapar. Arp, halkalı, kapüşonlu, benekli, sakallı ve şerit mühürler Kuzey Kutbu’nda yaşıyor. Antarktika’da yengeç, Weddell, leopar ve Ross fokları yaşar. Genellikle balıkları avlarlar, ancak yılan balığı, kalamar, ahtapot ve ıstakoz da yerler. Gri fok bir günde 4,53 kilogram yemek yiyebilir. Bazen birkaç gün yemek yemeyi atlarlar ve genellikle çiftleşme mevsimi boyunca yemeyi tamamen bırakırlar ve haftalarca depoladıkları yağlardan gelen enerjiyle yaşamlarını sürdürürler.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.