Denizin Akşamları Daha Sıcak Hissedilmesinin Nedenleri

Denizler akşam vakitlerine gelindiği zaman gündüze nazaran daha sıcakmış gibi hissedilir. Peki bunun sebebi nedir? Bu pek çok kişi için merak edilen bir sorudur. Hazırlamış olduğumuz bu makalemizde cevabını paylaşmaya çalışacağız.

Deniz neden akşamları daha sıcak olur? Aslında deniz suyu aynı gün içerisinde hissedilebilecek kadar soğumaz veya ısınmaz. Yani deniz sıcaklığının gün içerisindeki sıcaklığa bağlı olarak ani bir şekilde değişmesini bekleyemeyiz. Fakat denize nasıl bir yerden girmiş olduğumuz parantez açılması gereken bir konudur. Özellikle kumlu bir plajdan denize giriyorsanız ve hava oldukça sıcaksa kum, güneşten emdiği enerjiyi hapsettiği için bu ısıyı dışarıya çok iyi iletir.

Kumun sahip olduğu iletken yüksek hısı, kum taneciklerinin arasında olmakla birlikte güneş ışınlarının kumun alt tabakalarına nüfus etmesi son derece zordur. İşte bu durum en üst tabakada kumların son derece sıcak olmasını, ısıyı hapsedip çıplak ayakla duramayacağınız kadar yoğun bir ısının olmasını da beraberinde getirir. Eğer kum çok sıcaksa, denize girmeye başladığınız noktadaki suyun da bu aşırı ısınmadan etkilendiğini farkedersiniz. Yani kumlar, denizin kıyıyla kesiştiği, sığ olarak ifade edilen kısmı ısıttıkça suya ilk girdiğimizde özellikle tüm gün biriken sıcaklıkla birlikte akşamüstü suda bir sıcaklık hissederiz. Ancak ilerledikçe suyun daha serinleşmeye başladığını farkederiz. Öte yandan coğrafyada geç ısınma ve geç soğuma teorisinin bulunduğunu da ifade etmek gerekir.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.