Müren Balığı Nedir Ne Değildir? Müren Hakkında Bilgiler

Müren balığı halk arasında genellikle tehlikeli bir balık olarak bilinir. Özellikle dalgıçlar için bir tehlike sinyalidir. Müren balıkları yılan familyasına değil kemikli balıklar familyasına aittir.
Görünüş itibariyle yılanı andıran müren balığı bu yüzden balıkçılar tarafından avlandıklarında genellikle geri bırakılır. Müren balığı bilindik balık anatomisinden oldukça farklı bir görünüşe sahip olup ait olduğu familya kemik balığı familyasıdır. Müren balıklarının uzunlukları rahatlıkla bir insan gövdesini aşabilir. Bu zamana kadar 4 metrenin dahi üzerinde uzunluğa sahip müren balıklarına rastlanılmıştır.


Müren balıklarında yer alan kalın bakteri tabakaları onları dışarıdan gelecek saldırı ve tahribatlara karşı korumaktadır. Müren balıklarının gözleri iyi görmediği için bazen kayalıkların sivri kısımlarına çarparlar ancak dışlarındaki bakteri tabakası sayesinde hayatları kurtulur.
Müren balıklarının yaşam alanları hususunda önemli olan nokta suyun türünden çok su ısısının seviyesidir. Vakitlerini genellikle yarıklar ve mercan resiflerinde geçirir. Esnek bir yapıya sahip olan bu balıklar ufak deliklere dahi kolaylıkla girebilmektedir.


Mürenler genellikle geceleri avlanır ve uyuyan canlıları yemek onlar için avcılık konusundaki en kolay yoldur. Müren balıklarının göz yetisi güçlü olmamasına rağmen avcılık konusunda başarılıdır çünkü koku alma yetileri oldukça gelişmiştir. Müren balıklarının koku alma duyuları köpek balıklarından dahi daha gelişmiş olup köpek balıklarına nazaran dört kat daha iyi koku alma yetenekleri vardır. Müren balıklarının sivri, güçlü dişleri bulunmaktadır. Her canlıyı öldürebilecek yetileri vardır. Bu balıklar ülkemizde genellikle Ege, Marmara ve Akdeniz denizlerinde görülmektedir. Bu balıklar akvaryuma da uyum sağlayabilmekedir. Ancak gerekli ortam sağlanamazsa balık strese girecek ve kısa bir süre sonra hayatını kaybedecektir. Müren balıkları ile bir başka balığı aynı akvaryum içerisinde beslemek ise oldukça zordur. Çünkü bu balıklar kendinden ufak balıkları yemektedir.

Bu balıklar subtropik ve tropik denizlerde sığ ve derin sularda yaşayabilmektedir.
Mürek balıkları ekonomik değeri fazla yüksek olmadığı için fazla avlanmayan bir balık türüdür. Genelliklei zıpkın ile avı yapılır fakat tehlikeyi farkettiğinde tehlikeli olabilmektedir.Özellikle kaçamayacağını anladığı zaman epey saldırgan olabilmektedir. Mürenler genellikle geceleri daha saldırgan olup yine geceleri daha fazla ortaya çıkmaktadırlar. Mürenler zaman zaman oltaya da takılabilmektedir ancak oltaya takılan bir müreni çıkarabilmek için dikkatli olmak gerekir. Ani olarak saldırlaşabilmktedirler. Bu balıklar özellikle yakınlarında ne varsa saldırmalarıyla bilinmekte olup birçok balıkçı bu zamana kadar müren avı dönüşünde hastaneye gitmek zorunda kalmıştır.

Müren balığını oltayla avlamak nispeten daha zordur ancak doğru iğne tercihi ile imkansız da değildik. Müren balıkları geniş ağızlı balıklardır ve ufak ince iğnelerden kolayca sıyrılabilmektedirler. Ancak kalın kancalar kullanıldığında ve bu kancalara ufak balıklar takıldığında sonuç istendiği gibi olacaktır.

Müren balığı beyaz etlidir ve eti sağlıklıdır. Hatta bazı tıbbi ilaçlarda da bulunmaktadır. Çok lezzetli bulunan bir balık değildir ancak lezzetli bulanlar da vardır. Müren balıkları en çok tavada ve ızgara şeklinde pişirilip tüketilmektedir.

Müren balıkları beslenme alışkınlıkları ve yaşayış şekilleri nedeniyle biraz kirli bir balıktır ve bu yüzden temizlerken hassas olunması gerekir. Anguilliformes olarak da isimlendirilmekte olan müren balıklarının çoğunda yan çizgi bulunmamaktadır ve pula sahip değillerdir. Müren balıkları aynı zamanda 15 – 25 familyaya ayrılmaktadır.

Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Yılan balıkları (Anguillidae),·
  • Turna congerleri (Muraenesocidae)·
  • Ördek gagalı yılan balıkları (Nettastomatidae)·
  •  Düz burunlu yılan balıkları (Simenchelyidae)·
  • Mürengiller (Muraenoidei)·
  • Mürenler (Muraenidae)·
  • Solucan balıkları (Moringuidae)·
  • Deniz solucan balıkları (Congroidei)·
  • Sıçan kuyruklular (Coelorhincus)·
  • Deniz yılan balıkları (Congridae)·
  • Pelikanbalıkları (Eurypharynx)·
  • Ejderha balıkları (stomias)·
  • Conger balıkları (Congrinae)·
  • Hortum balıkları (Heterocongrinae)·
  • Uzunboyunlu yılan balıkları (Derichthyidae)·

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.