Dalgıçlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dalgıçlık nedir?

Dalgıçlığa dalıcık da denmekte olup, su altında kalmak üzere suya dalma etkinliği gerçekleştiren kişilere denir. Dalgıçlar su altında nefes alabilmek için özel aygıtlar kullanırlar.

Dalgıçlığın tarihi

Dalgıçlığın tarihi geçmişi epey eskidir. İnsanların su altına olan merakı bundan çok uzun yıllar öncesine dayanmakta olup su altında uzun süre boyunca vakit geçirme eğilimi de bu doğrultuda epey fazla olmuştur. Dolayısıyla insanlar tarih boyunca su altında daha fazla kalabilmek için pek çok etkenlik yapmışlardır.

Milattan önce 500’lü yıllara ait pek çok resimde su altında, hayvan derilerinden yapılmış tulumlar aracılığıyla hava soluyarak avlanan Eski Yunan dalgıçlar betimlenmiş, özellikle de Amerika kolonilerinden, gemiler aracılığıyla Avrupa’ya değerli eşyalar götürülürken pek çok kez korsan saldırıları sonucunda gemiler batmış, pek çok mal su altında kalmıştır. Dolayısıyla bu değerli mallara ulaşmak isteyen insanoğlunun dalış isteği daha da artmış, insanlar su altında daha fazla kalabilmek için dalış çanları icat etmeye başlamıştır.

Dalgıçlık tarihindeki devrim niteliğinde sayılabilecek en büyük değişim ise 1943 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Fransız bir kaşif olan Jacques-Yves Cousteau, geliştirdiği regülatör ile dalgıçlık dünyasında yeni bir sayfa açmıştır. Su ciğeri adın taşıyan yüksek basınçlı bir tüp ve tek kademeli regülatörden oluşan ek aparatı ile dalgıçlık modern bir meslek halini almaya başlamış, dalgıçların su altında çok daha uzun süre kalması sağlanmıştır.

Nefes alma aygıtlarını kapsayan, SCUBA olarak ifade edilen dalışlar
  • Tüplü Talış ( Scuba olarak karşınıza çıkar )
  • Yüksek destekli dalış

Orta çağ döneminde regülatör gibi önemli teknolojiler bulunmadığı gibi, su altına heves eden ve pek çok kez dalıp çıkan pek çok dalış meraklısı vardı. Bu yüzden su altında çok uzun süre nefesini tutabilen pek çok yarı efsanevi kişiden bahsedilir.

Bknz:

9. yüzyılda yaşayan, Silla Hanedanlığının denizcilik hususunda en önemli figürü olarak gösterilen Admiral Jang Bogo’nun hiç nefes almadan 200 metre kadar yüzebildiği pek çok tarihsel kaynakta belirtilmektedir. Bunun gibi daha pek çok liderin su altında çok uzun süreler kalabildiği, su altında kalma hususunda özel yeteneklerinin bulunduğu ifade edilmektedir.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.