Denizler Neyden Rengini Alır? Denizlerin Renk Değişimleri

Denizler, okyanuslar mavi renkte gözükmektedir. Ancak denizlerin mavi gözükmesi mavi renkte olduğunu mu gösterir? Genel olarak bilinene göre su saydamdır ve herhangi bir renge sahip değildir yani en azından gözüken budur ve bunun yanlış olduğu söylenebilir.  Su, çevredeki etmenlere göre çok farklı renklerde gözükebilir. Siyah, mavi, turkuaz, gri ve kahverengi bile gözükebilir. Bunda biyoloji ve fiziğin etkisi yadsınmamalıdır. İnsan gözü 380-700 nanometre arasındaki dalga boyundaki elektromanyetik ışınımı algılayabilir. Suyun gerçek rengi ise mavidir.

Işık kısa mesafede daha dağınıktır ve farklı yönlere sapabilir. Mavi renk de kısa dalga boyuna sahip olduğundan doayı su molekulleri kısa dalga halinde gelen mavi ışığın rengine bürünüyor. Dolayısıyla özellikle derin sular mavi olarak gözüküyor.

Elbette suyun bileşenleri her yerde aynı olmuyor. Denize taşınan veya dalgalarla deniz dibinden yükselen kum ve benzeri pek çok farklı materyal suyun rengini etkileyebildiği gibi çürüyen bitkiler de zamanla su altında biriktiklerinde suyun mavinin dışında farklı renklerde de görünmesine sebep olabiliyor.

Deniz üzerindeki rengin daha belirgin olmasında biyolojik etmenlerin payının çok fazla olduğunu da söylemek mümkün. Örneğin en büyük etki bitki planktonu isimli minik deniz organizmalarından kaynaklanmakta.

Planktonlar güneşten enerji elde edebilmek amacıyla yeşil klorofil pigmentlerini kullanır. Suyu ve karbondioksiti organik bileşimlere dönüştürürler. Bu minik planktonlar gözle görülebilen ışık spektrumunun mavi ve kırmızı kısımlarında yer alan elektromanyetik ışınımı emip yeşili yansıtır. Bu sebeple planktonların daha yoğun olduğu kısımlarda deniz yeşilimsi gözükür.

Deniz farklı yerlerde koyu mavi, turkuaz, kırmızımsı, parlak mavi gibi değişik renklere sahip olabilir. Bunun altında yatan etkenlerden başlıcaları; Tuz oranı, kumun cinsi, dip tabiatı, içinde bulunan canlı türleri, sıcaklık dereceleridir.

Bulanık suların daha fazla canlı türüne davet çıkardığı da bilinmektedir. Mesela denizanaları ve planktonlar bulanık sularda koyu gri tonlarında yaşayabilmektedir.

Okyanusların renginin ise 1978 yılından bu yana bilim insanları tarafından gözlemlendiğini belirtmek gerekiyor. Bu konuda araştırmalar devam ediyor.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.