Su Bitkisi Türleri ve Su Bitkileri Hakkında Bilgiler

Türkiye’de yer almakta olan, sulak alanlarda rastlanabilecek bitkilerin neler olduğunu merak edenler için yazımızda sulak alanlarda yer almakta olan su bitkilerine yer vermekte ve aynı zamanda ne gibi özelliklere sahip olduklarına değinmekteyiz.

Suoku

Daha çok ırmak ve göl kıyılarında yer almakta olan, genel olarak su içinde yaşayan bir bitkidir. Bolu Abant Gölü’nde, Bursa Uluabat’da, Kars Çıldır’da, Konya Beyşehir’de, Sakarya Kandıra’da, Van Bendimahi Irmağı’nda ve Edirne Enez’de yaygın olarak görülmektedir.

Dikenli Superisi

Enez Gala gölü, Seyhan baraj gölü civarında oldukça yaygındır. En çok ılıman bölgelerin soğuk kısımları dışında göllerde yaşamaktadır. Latince ismi ise Najas Marina’dır.

Susümbülü

Tüm Türkiye’de yaygın olan Susümbülü bitkisi, daha çok durgun, yavaş akan sularda yetişmekte olan bir bitki türü olup kendi içerisinde çok sayıda farklı çeşidi bulunduğunu da belirtmek gerekmektedir. Çiçekli bir bitki türüdür.

Sürünücü Çuhaçiçeği (Göl)

Göl olarak da anılan Sürünücü Çuhaçiçeği bitkisi, Türkiye’de en çok İçel, Hatay ve Adana bölgelerinde yer almaktadır. Irmak ve göllerde, boşaltma kanalları kıyılarında yetişmektedir. Oldukça hızlı büyür.

Bataklıkseven

Elodea olarak da isimlendirilen Bataklıkseven bitkisi, tatlı suyun bulunmakta olduğu hemen hemen her yerde yetişmektedir. En çok Edirne, İpsala ve Enez’de yer almaktadır. Edirne’nin boşaltma kanalları kenarlarında yaygın olan bitki, Enez’de ise Gala Gölü’nde yaygındır.

Su Mercimeği

Bataklıklarda ve göllerde yer almakta olan, bu bağlamda durgun suyu seven bir bitkidir. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde görülmekte olan yaygın bir bitki türüdür. Latince ismi ise Lemna Minor’dur.

Su Ciğerotu

Üçgen biçimli suda yüzen bölümlerden oluşmakta olan su ciğerotu bitkisinin bu bölümleri bir araya gelip 2-3 CM çaplarında gülcükler oluşturmaktadır. Türkiye’de Maraş, Hatay, Kayseri, Denizli’de yaygındır.

Başaklı Sucivanperçemi

Tatlı sulardan tuzlu alanlara 5 metre derinliğe kadar çok sayıda suda görülmekte olup tüm Türkiye’de yaygındır. En çok Beypazarı Kirmir Çayı’nda görülür. Büyüme hızlı oldukça hızlıdır.

Su Yosunu

Latince ismi Fontinalis Antimpyretica olan Su Yosunu, hızlı akan soğuk sularda, ağaç gövdeleri ve kireçtaşlarına tutunmuş halde görülebilir. Türkiye’de en fazla Hatay, Van, Antalya ve Eskişehir illerinde görülmektedir. Yavaş bir büyüme hızı vardır.

Tilki Kuyruğu

Latince ismi Ceratophylum Demersum olan Tilki Kuyruğu, daha çok durgun su kaynakları ve yavaş akan su yer almakta olan kanallarda yaşamaktadır. Hızlı bir büyüme hızına sahiptir. Bunun yanı sıra Türkiye’nin hemen hemen her yerinde görülür. Ancak en çok Ankara’da, Mogan ve Eymir Gölleri’nde yer almaktadır.

Nilüfer

Küçük nilüfer, beyaz nilüfer, sarı nilüfer gibi kendi içerisinde farklı türleri bulunur. Genellikle durgun, yavaş akan sularda gelişmekte olup ve hızlı gelişen bir bitkidir. Çiçekli bitki türü olup Türkiye’de Bolu, Sakarya, Edirne, İstanbul, Bursa, Kayseri, Muğla’da yaygındır.

Su Çobandeğneği

Latince karşılığı Polygonum Amphibium olan Su Çobandeğneği bitkisi, daha çok nemli yörelerde ve durgun sularda yetişmekte olup çok hızlı bir büyüme hızına sahip olan çiçekli bitkidir. Konya, Van, Kayseri ve Denizli’de göllerde yaygın olarak yer alır.

Suteresi

Tüm Türkiye’de yaygın olarak görülmekte olan toprakaltı gövdeleridir. Temiz kaynak sularında, bunun yanı sıra göllerde ve akarsularda yaşamaktadır.

İri Sinirotu

Daha çok ırmak kenarlarında, akıntının olduğu sularda, çayırlarda görülmektedir. En çok Ankara’da Mürted sulaması ve Erzincan’da Ada Sulaması’nda rastlanılmaktadır.

Su Ebegümeci

Durgun, aynı zamanda yavaş akan sularda gelişmektedir. Daha çok Doğu Karadeniz Bölgesinde ve aynı zamanda İçel’de Silifke sulaması boşaltma kanallarında yaygın olarak görülmektedir.

Su Menekşesi

Latince ismi Hottonia Palustris olan Su Menekşesi, bu bağlamda hem durgun sularda hem de bataklıklarda yetişmektedir. Sakarya, Van illerinde yaygın olarak görülür.

Böylece Türkiye’de görülen su bitkisi türlerine yer verdik ve su bitkisi çeşitlerine ilişkin bilinmesi gerekenlere değindik. Sormak istediklerinizi de yorum kısmından yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.