Rize Limanı Hakkında Bilgiler

Yazımızda Rize Limanı hakkında bilgiler veriyor, Rize Limanı’na ilişkin bilinmesi gerekenlere değiniyoruz: Riport Rize Limanı, dış liman ve iç liman olarak iki bölümden oluşmaktadır. Rize ilinde yer almakta olan bu limanın iç liman kısmında küçük gemiler ile balıkçı teknelerince kullanılan 2.5 ve 4.5 metre civarında değişen derinliği yer almakta olan 500 metrekarelik bir rıhtım bulunmakta, bunun yanı sıra 8 ve 12 metre arasında değişen derinliği bulunan üç adet ana ticaret rıhtımı ile 1 adet ro-ro rıhtımı yer almaktadır. Dış limanda ise POAŞ’a ait 200,000 ton / yıl kapasitesindeki akaryakıt dolum tesisleri ve kılavuz hizmetleri yer almaktadır.

Rize Limanı’nın inşasının temelleri Osmanlı İmparatorluğu döneminde atıldı. Çaykur’a ait çay fabrikası önünde iskele kuruldu ve kömür gemilerine yükleme ile boşaltma işlemlerine başlandı. Liman 1966 yılında balıkçı barınağı olarak düzenlenmeye başlanmış olup 1991 yılına kadar aslında tarım sektörü için kullanıldı. Öte yandan Bakanlar Kurulunun 85/9194 sayılı kararıyla beraber ulaştırma sektörüne geçildi ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne devri yapıldı ve böylece liman haline geldi. Rize Limanı 1997 yılında özelleştirilmiştir. Riport Rize Limanı İşletmesi Yatırım AŞ’ye devri yapılmıştır.

Limanın doğusunda karayolu ile Hopa ve Gürcistan yer almakta olup, kuzeyinde Ro Ro hattıyla Gürcistan’ın POTİ limanı yer almaktadır. Güneyinde en yakın olarak Erzurum ili yer alır.
Liman içerisinde Gümrük Mahafaza Birim Amirliği ve Gümrük Müdürlüğü Ofisi yer almaktadır. Bunun yanı sıra liman içerisinde Emniyet Müdürlüğü’ne ait pasaport kontrolleri yapılmaktadır. Limanda yolcu salonu mevcuttur. En yakın sağlık biriminin limana uzaklığı ise 1 kilometredir.

Limanın ana ticaret rıhtımı tel örgülerle çevrilirdir ve tek girişi ve çıkışı bulunur. Limanın güvenliği onlarca güvenlik kamerası, gezici ekipler ile sağlanmaktadır ve görüntüler güvenlik merkezlerinden monitör aracılığıyla takip edilmektedir. Limanın yıllık elleçleme ton kapasitesi 2.500.000 tondur.

Karayolu bağlantısı limanın hemen yanında geçmekte olup, liman içerisinde ziyaretçiler ve kara taşıtları için park alanı mevcuttur. Bunun yanı sıra ana giriş çıkışlar Ulusal Hudut Kapısı Plaka Tanıma sistemi ile denetlenir. Böylece Rize Limanı hakkında bilgilere yer vermiş, limanın kısa tarihi ve özelliklerine değinmiş olduk.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.