Karasal İklimin Özellikleri Hakkında Bilgiler

Karasal iklimin özelliklerine değinmeden önce, karasal iklimin kara iklimi anlamına geldiğini, tanım olarak deniz etkisinin olmadığı yerlerde görülen iklim türü olduğunu belirtebiliriz.

Karasal iklimin en temel özelliği yazların sıcak ve kurak olması, kışların ise soğuk ve karlı olmasıdır. Ancak elbette karasal iklimin pek çok özelliği daha bulunmaktadır.

Karasal İklimin Özellikleri

Kışların çetin bir soğuk içerisinde geçtiği karasal iklime sahip olan bölgelerde kış mevsimi erken başlamaktadır ve kar her yıl ortalama üç ay yerde kalır. Bunun yanı sıra yazlar da erken başlar ancak nem az olduğundan sıcaklık fazla hissedilmemektedir.

Karasal iklimdeki en temel özelliklerden biri, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık ve yıllık sıcaklık farkının oldukça fazla olmasıdır. Yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar soğuktur ve genellikle kar yağışlıdır. Kışın sıcaklıklar genel olarak özellikle geceleri sıfırın altına inmektedir. Genel itibariyle yıllık ortalama sıcaklık 10 derece dolaylarında olup kışın ortalama sıcaklık -1,5 C seviyesindedir. Ancak soğuğun bazı bölgelerde -30 dereceye kadar indiğini de söyleyebiliriz. Yazın ise genelde 30 derece dolaylarında olmaktadır.

Karasal iklimde yıllık yağış az görülür. Genel olarak en çok yağış ise ilkbaharda görülmekle beraber en az yaz mevsiminde görülür. Bununla beraber bitki örtüsü bozkır ve steptir. Ortalama yağış 287,3[1]-596,8[2] mm olup yıllık yağış miktarı ise 500 mm seviyesindedir. İlkbahar döneminde meydana gelen yağışlar ise ısınmanın da etkisiyle meydana gelen konveksiyonel tipi yağışlardır. Türkiye’de en az yağış alan yerler; Tuz Gölü, Malatya, Elazığ, Iğdır ve çevreleridir. Bu bölgelerde bitki örtüsü, yağışların az olması sebebiyle cılızdır.
Karasal iklim Türkiye’de deniz etkisinden uzak olan kara kısımlarında yani ülkemizin iç bölgelerinde görülmekle beraber Doğu Anadolu Bölgesinde yükseltinin çok olduğu Erzurum – Kars kısmında da görülmektedir. Karasal iklim Türkiye’de genel itibariyle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır.

Türkiye’de Karasal İklim Türleri

Karasal iklimi Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Tipi Karasal İklim ve Erzurum – Kars Tipi Sert Karasal İklim olarak ikiye ayırabiliriz:

Öncelikle ayrım yükseltiden dolayıdır. Erzurum – Kars yöresi daha yüksekteyken Güneydoğu Anadolu tipi karasal iklim bölgesi daha alçaktadır.
Güneydoğu Anadolu tipi karasal iklimde en çok yağış kış mevsiminde görülürken en az yağış ise yaz mevsiminde meydana gelir. Yağış rejimi düzensiz olup aşırı buharlaşma nedeniyle yazları bir hayli kuraktır. Yıllık sıcaklık farkı az olup bozkır bitki türüne sahiptir.

Erzurum – Kars tipi sert karasal iklimde ise sıcaklık oldukça düşük olup, yükselti bulunması ve Sibirya yüksek basıncı nedeniyle sıcaklığın düşmesi söz konusu olmaktadır. Sıcaklık farkı son derece yüksek olup, karla örtülü ve donlu gün sayısı ise en fazla olan iklim türü olarak bilinmektedir. Bitki örtüsü genel itibariyle çayırdır ve tarım ürünü çeşidi azdır. Yazlar, Güneydoğu Anadolu tipi karasal iklimdeki kadar kurak geçmemektedir. Kış yağışları genellikle kar şeklinde olup yazın ise konveksiyonel yağışlar görülmektedir.

Böylece karasal iklim özelliklerine, karasal iklim türlerine yer vermiş olduk. Benzer içerikler için platformumuzu takip etmeye devam ediniz.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.