Salyangozlar Görür ve Duyar Mı? Salyangozlar Hakkında Bilgiler

Yazımızda salyangozların beslenmesine, “Salyangozlar görür ve duyar mı? Sorusunun yanıtına ve salyangozlar hakkında bilinmesi gereken diğer detaylara yer veriyoruz.

Salyangozlar yer yüzündeki enteresan canlılardan biri olarak kabul edilmektedirler. Genel olarak nemli yerlerde yer alan salyangozlar yağışın bol olduğu ve havanın tam soğumadığı aylarda çok yaygın olarak görülmektedirler. Salyangozlar sıcak havalarda su kaybederek kuruyabildikleri gibi çok soğuk havalarda da donarlar. Bunun nedeni ise vücutlarında bol miktarda su yer alıyor olmasıdır.

Salyangozlar, geçtikleri yerlerde parlak renkli sümükümsü mukus madde bırakırlar. Kışın toprak altında veya ağaç kovuklarında yaşamlarını sürdürerek etkinliklerini de azaltırlar. Havalar sıcak olduğunda da yine aynı davranışı sergilerler.

Salyangozlarda kış uykusu

Bazı salyangozlar kış uykusuna yatmaktadırlar. Vücutlarının kurumalarını engellemekte olan ince bir mukus tabakayla kapıl olan salyangozlardan bazıları yaz aylarında da hayatta kalabilmek için kış uykusuna benzer estivasyon uykusuna yatmaktadırlar.

Salyangozların cinsiyeti

Salyangozların karada yaşayanlarının büyük bir bölümünün cinsiyeti hermafrodit olup, hem erkek hem de dişi üreme organı bulunmaktadır. Kendi başlarına genelde yavru yapamazlar ve başka bir salyangozla çiftleşmeleri gerekir. Çiftleşmenin sonucunda her iki salyangoz da yumurtlayabilmekte ve 100 ila 400 arasında yumurta bırakabilmektedir.

Salyangozlar görür ve duyar mı?

Salyangozların duyup duyamadığı, görüp göremediği merak edilen bir konudur. Salyangozların duyma yetisi yoktur, yani duyamazlar çünkü kulak kanalları ve kulakları bulunmamaktadır. Çoğu kara salyangozunun iki adet uzun anteni ve antenlerinin uç kısmında gözleri bulunur yani salyangozlar görebilir. Öte yandan altta kısa olan iki anteni ise koku alabilmek ve etraftaki titreşimleri hissedebilmek için kullanılmaktadır.

Salyangozlar nasıl beslenir?

Bazıları otobur, bazıları ise etobur olabilir. Otobur olanları bitkinin taze sürgünlerini de yediğinden zarara neden olabilir ve bu yüzden çiftçiler tarafından önlem alındığına şahit olunmaktadır. Salyangozlar genellikle geceleri beslenmektedirler. Daha çok çürüyen organik maddelerle beslendikleri gibi yeşil yapraklar, mantarlarla da beslenebilirler. Etobur olanlar hayvan dışkıları, böcekler, kırkayaklar, solucanlar, leşler ile beslenir.

Salyangozla beslenen hayvanlar

Bazı hayvanlar salyangozları avlar. Özellikle kuşlar, kurbağalar, bazı böcekler ve kertenkeleler, bunun yanı sıra küçük memeli hayvanlar salyangoz türlerini yiyen canlılardır. Bunun yanı sıra salyangozlar bazı insanlar tarafından da tüketilmektedir. Özellikle akşam yemeklerinde escargot olarak yer alabilirler. Escargot, Fransızcada yenebilen salyangoz anlamına gelir. Bu yüzden salyangozların bazı türleri insanlar tarafından da avlanır.

Yumuşakcalar ailesine mensup olan salyangozlar kabuklu yapıda olup 43.000 kadar çeşidi bulunduğu tespit edilmiştir. Kara salyangozlarının yanı sıra deniz salyangozları ve tatlı su salyangozları da bulunmaktadır. Günümüzde bahçelerde en fazla görülen kara salyangozu türü Corno Aspersum cinsidir.

Salyangozların yaşam süresi

Salyangozlar ne kadar yaşar? Sorusunun cevabı merak edilmekte olup, yaşam süreleri genel olarak ortalama 5 yıl kadardır. Ancak çok iyi şartlarda yaşayabildikleri taktirde 15 yıla kadar yaşayabilmektedirler.

Salyangozların en önemli özelliklerinden birisi çok yavaş olmalarıdır. Kara salyangozları genellikle saniyede 0.5 inç kadar hareket edebilir. Bu yüzden bir salyangozu yakalaması çok kolaydır.
Böylece salyangozlar görür ve duyar mı? Sorusuna yanıt vermiş, salyangozların yaşam üşüresi, salyangozlarda kış uykusu, salyangozların özellikleri ve daha fazlasına sizler için değinmiş olduk. DerinKeşif ile kalın!

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.