Deniz Kaplumbağaları Hakkında Bilgiler

Deniz kaplumbağaları ile ilgili bilgiler yazımıza, ilk olarak deniz kaplumbağası türleriyle başlayacak olursak; Dermochelyidae (deri sırtlı deniz kaplumbağaları) ve Cheloniidae (yeşil kaplumbağalar, düz sırtlı deniz kaplumbağaları, deniz kaplumbağaları, şahin gagalı deniz kaplumbağaları ve ridleyler) familyalarına ait olduklarını söyleyebiliriz.

Boyut, yedi tür arasında büyük farklılıklar gösterir; Ancak beslenme ve yaşam alanlarında benzerlikler mevcuttur. Bazı istisnalar dışında çoğu deniz kaplumbağası etoburdur ve sıcak kıyı deniz ortamlarını tercih eder.

Yeşil Kaplumbağa İle Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağasının Farkları

Her iki aile de suda yaşayan türlerdir ve türlerin çoğu yalnızca yumurtlamak için kıyı sahillerine gelmektedir. Fakat yeşil kaplumbağa ara sıra karasal ortamlarda güneşlenmektedir. Bu bağlamda yeşil kaplumbağa ile deri sırtlı deniz kaplumbağaları arasında farklılıklar vardır. Her iki grupta da aerodinamik kabuklar, vücutlarını suda iten yüzgeçler şeklinde ön ayaklar, sekiz şeklinde yüzme vuruşları ve dümen görevi gören büyük, tamamen perdeli arka ayaklar bulunur.

Cheloniidler, kemikli bir kabuk (üst kabuk) ve plastron (alt kabuk) ile epidermal pullara sahip sert kabuklu deniz kaplumbağalarıdır. Buna karşılık, dermochelyidlerin deri sırtlı kabuğu büyük ölçüde azaltılmış bir kemik yapısına sahiptir ve kemikler daha az sıkı bir şekilde eklemlenmiştir. Yeşil kaplumbağa dünyanın her yerindeki ılık kıyı sularında bulunur; Ancak diğer deniz kaplumbağalarından farklı olarak ağırlıklı olarak otçuldur ve algler veya deniz otlarıyla beslenir.

Deniz Kaplumbağası Boyutları

Deri sırtlı deniz kaplumbağaları açık okyanus ortamında yaşamaktadırlar. Bazılarının kabuk uzunluğu 2.4 metreyi bulmaktadır. Olive ridley ve akrabası Kemp’in ridley deniz kaplumbağası (L. kempii), geniş yuvarlak kabuklu ve küçüktür. Yetişkinler olarak her iki türün de yaklaşık 58-78 cm (23-31 inç) uzunluğunda kabukları vardır. Deri sırtlılar ve ridleyler büyük ölçüde etoburdur ve çok çeşitli kabuklular ve yumuşakçalar tüketirler. Boyutları türlerine göre değişkenlik gösterebilir. Caretta caretta deniz kaplumbağaları okyanusa yakın yüzmektedir ve yetişkinlerinin kabuk uzunlukları 1.2 metreyi bulabilir. Caretta Caretta etoburdur ve kıyıdaki deniz ortamlarını tercih eder. Deniz kaplumbağaları arasında oransal olarak en büyük başa sahiptir. Böylece büyük yumuşakçaların kabuklarını kolayca kırabilir.

Deniz Kaplumbağalarında Üreme

Deniz kaplumbağalarının yumurtası yaklaşık 60 gün boyunca kuluçkada kalmalıdır. Gelişimi ise sıcaklığa bağlı olduğundan daha sıcak bir yuvada aha erken yumurtadan çıkabilir. Yani bu durumda 60 günlük süre 50 güne kadar düşebilmektedir. İstisnai olarak bu süre biraz daha da azalabilmektedir. Yavrular genellikle geceleri çıkarlar ve içgüdüsel olarak açık okyanus üzerindeki ufku tanımaktadırlar.

Deniz Kaplumbağalarının Nesli Tükeniyor Mu?

Deniz kaplumbağalarının çoğunun nesli tükenme tehlikesi altındadır. Yavaş olgunlaşmakta olan ve ömürleri uzun olan kaplumbağalar aynı zamanda göçmendirler ve çoğu cinsel olgunluğa erişemeden kasıtlı veya kazara öldürülmektedir. Kuluçkadan ilk üremeye kadar geçen minimum süre 10 yıl civarındadır. Hatta Chelonia Mydes gibi türlerinin cinsel olgunluğa ulaşabilmesi için 20 yıl gerekmektedir ve bu süreçte avlanma ihtimalleri yüksektir. Kaplumbağaların soyunun tükenmesine neden olan bir diğer unsur ışık kirliliğidir. Yavrular ışığı takip ederek karaya gelmekte ve yapay ışık kaynakları erginlerin yumurtlamasına da engel teşkil etmektedir. Yavruların ışığa yönelimi nedeniyle avcılara yakalanıp ölme riskleri artmaktadır.

Kolomb ve diğer kaşiflerin, aynı zamanda korsanların deniz kaplumbağalarının sayısının azalmasına neden olduğu da bilinmektedir. Kolomb ve diğer kaşifler, deniz kaplumbağasının etinin lezzetli olduğunun farkına varmasıyla beraber ve kolayca avlanmasından da dolayı kaplumbağaları sıklıkla avlamaya ve onları yemeye başladılar. Denizciler deniz kaplumbağasını kabuğunun üzerine sırt üstü devirip savunmasız hale getiriyor, ardından yüzgeçlerini bağlayarak taze et istediklerinde öldürmek için gemilerine götürüyorlardı. Buna en çok maruz kalan deniz kaplumbağası türü yeşil kaplumbağadır. Otla beslenen tek denizkaplumbağasıdır ve vücudundaki yağın rengi yediği ottan dolayı yeşil olduğundan bu şekilde isimlendirilmiştir.

Türkiye’de Görülen Deniz Kaplumbağaları

Türkiye’de iki tür deniz kaplumbağası yaygındır: Bunlar, sini kaplumbağası yani caretta caretta ve yeşil kaplumbağadır. Caretta caretta türü kaplumbağalar, yeşil kaplumbağadan biraz daha ufak olup ağırlığı 150 kilogram civarındadır. Yengeç veyahut başka deniz hayvanları ile beslenmektedir. Yeşil kaplumbağalar ise yukarıda detaylıca açıkladığımız üzere otçuldur. Caretta caretta, yeşil kaplumbağalara göre daha seridir. Her ne kadar vücutlarını kabuklarının içine tam olarak çekemiyor olsalarda iri ve hızlı olduklarından savunma mekanizmaları güçlüdür.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.