Karidesler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazımızda karidesler hakkında bilinmesi gerekenlere genel olarak yer veriyor, karideslerin boyutları, yaşam alanları, karideslerde üreme, beslenme konularına değiniyoruz.

Karideslerin Yaşam Alanları

Tatlı veya tuzlu sularda yaşayan, kendi içerisinde farklı türleri olan, boyutları yetişkinlere 1 cm ile 25 cm arasında değişkenlik gösteren karideslerin en yaygını çalıkaridesgilleridir. Beş çift bacaklarının en az iki çiftinde kıskaçlar yer almaktadır.

Belirgin bir kuyruk yapısı bulunan karideslerin kuyruk bölümü yelpazeye benzemektedir. Duyargaları iki çiftidir ve çok uzun yapıda olup iki çatallıdır. Çatallarından en az biri geriye kıvrılıp karidesin yarıkların içerisinde geri geri girmesini sağlamakta ve böylece arkadan gelen tehlikelerden haberdar olmasını mümkün kılmaktadır.

Karides tehlike altındayken genelde ani bükülmeyle kendisini korumaya çalışır. Vücut rengi bulundukları çevreye uyacak biçimde değişkenlik gösterebilir.

Karideslerde beslenme

Karideslerin bazıları küçük balıklarla beslenmektedir. Bu bağlamda bazı karidesler büyük kıskaçlı olup avcı yapıdadır. Bazıları ise kumlar arasındaki besin parçacıklarıyla beslenmekte olan çöpçü karideslerdir. Bazı türlerinde besin parçalarını rahat toplayabilmek için kıskaç üzerinde fırçaya benzeyen kıllar yer almaktadır. Genel olarak yiyecekleri çoğunlukla küçük bitki ve hayvanlardan oluşsa da, bazı karidesler leşle de beslenmektedir.

Karideslerin yaşam alanları

Karideslerin vücutları kalsiyum karbonattan meydana gelen zırhla örtülü durumda olup, genel olarak Kuzey Amerika, Avrupa denizlerinde yaygın olarak görülürler. Tatlı su karidesleri ise daha çok tropikal bölgelerde yaygın durumdadır. Tatlı suda yaşamakta olan türleri yumurtalarını bırakmalarının ardından yumurtalar açılıncaya dek yürüme bacakları arasında tutulmaktadır.
Karides, yan yana düzleştirilmiş yarı şeffaf bir gövde ve yelpaze benzeri bir kuyrukla sonlanan esnek bir karın ile karakterize edilir. Uzantılar yüzmeye uygun şekilde düzenlenmiştir ve antenler uzun ve kamçıya benzer. Karidesler tüm okyanuslarda (sığ ve derin sularda) ve tatlı su göllerinde ve akarsularında bulunur. Birçok tür gıda olarak ticari açıdan önemlidir.

Karides nasıl yüzer ve nasıl ürer?

Karides, karnını ve kuyruğunu hızla esneterek geriye doğru yüzer. Dişi olan karidesler yüzme bacaklarına bağlı olarak 1500 ila 14000 adet yumurta bırakabilmektedir. Yüzen larvalar yavru olmadan önce gelişim aşamalarından geçer. Karides yavruları balıklardan saklanmak için kayalıkları, bitkileri, mercan kabuklarını kullanır.

Karides türlerinden bazıları

Karides kendi içerisinde pek çok türe sahiptir. Örneğin Avrupa karidesi veya kum karidesi, Kuzey Atlantik’in her iki yakasındaki kıyı sularında bulunur ve yaklaşık 8 cm’ye kadar büyüyebilir. Kahverengi veya kırmızımsı lekelere sahip gri veya koyu kahverengidir.

Peneus setiferus karidesi, Kuzey Carolina’dan Meksika’ya kadar kıyı sularındaki küçük bitki ve hayvanlarla beslenmektedir ve 18 cm kadar uzunluğa ulaşmaktadır. Crangon vulgaris ve Peneus setiferus, kahverengi oluklu karides (P. aztecus) ve pembe oluklu karides (P. duorarum) gibi ticari açıdan önemlidir. Crangon franciscorum, Kuzeybatı Pasifik kıyısındaki popüler karides olarak satılmaktadır. Tatlı su karidesleri (Atyidae familyası) çoğunlukla sıcak bölgelerde bulunur ve bazılarının acı sularda yaşadığı görülmektedir.

3,5 cm’ye kadar büyüyen tabanca karidesi Alpheus, büyük kıskaçlarını birbirine kenetleyerek avını sersemletmektedir. Kızıldeniz’de Alpheus türleri yuvalarını kaya balıklarıyla paylaşmaktadır.
Narin ve zarif görünümlerinden dolayı peri karidesi olarak adlandırılan peri karidesi, yüzeysel olarak gerçek karidese benzer ancak ayrı bir takım olan Anostraca’ya aittir.On bacaklı kabuklular olarak karidesler, kerevitler, yengeçler ve ıstakozlarla aynı özelliği paylaşır ve bunlar, sefalotoraks ve karın olmak üzere iki ana vücut parçası halinde gruplandırılmış 19 vücut bölümüne sahiptir.
Böylece karidesler hakkında bilinmesi gerekenlere, karideslerde üreme, karideslerin yaşam alanlarına, karides türlerinin bazılarına yer vermiş olduk. Su altı dünyasından diğer içeriklerimizin de ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.