Balıklar Nasıl Nefes Alır?

Balıklar su içerisinde nasıl nefes alıyor?

Balıklar da tıpkı insanlar gibi oksijene ihtiyaç duyar. Ancak solunum sistemleri insanlardan çok daha farklıdır. Çoğu balığın da burun delikleri vardır fakat bunlar soluma görevini görmez. Balıklar solungaçlarıyla nefes alırlar. Solungaçlarıyla suyun içerisindeki oksijeni kullanırlar. Solungaçta bulunan kılcal damarlar çözülmüş oksijeni alır ve karbonddioksiti suya bırakır.

Dünya üzerinde kabaca 30.000 bilinen balık türü vardır. Balıklar oksijen almak konusunda yorgunluğa ve farklı etmenlere dayalı olarak farklı tepkimeler gösterebilir. Örneğin somonlar coşkun ırmaklardan geçerken çok çaba sarfetmelerine karşın fazla nefes nefese kalmazlar. Balıkların kasları oksjieni tüketmeden önce yoruluyor fakat elbette bu her zaman geçerli değil. Örneğin tropik balıklar az oksijenli ortamlarda bulunabildikleri için nefessiz kalmamak için özel önlemler alarak doğaya ayak uydurmuş. Örneğin su yüzeyinden soluma yapmalarına şahit oluyoruz.

Balıklar güç toplamak için deniz dibinde dinlenebilir veya oksijen için yüzeye çıkar. Dipte hareketsiz durmaları riskli görünüyor olabilir fakat bunun aksini iddia eden teoriler de mevcuttur.

One Comment Yorum Yaz

  1. Anonim dedi ki:

    ilginç çok ilginç

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.