Hamsinin Mevsimi Nedir? Hamsi Hangi Mevsimde Yenir?

Hamsinin Mevsimi Nedir? Hamsi Hangi Mevsimde Yenir?

Hamsinin mevsimi ve hamsinin hangi mevsimde yeneceği merak edilmekte olup, hamsi kırmızı et ve tavuk etine nazaran daha az düzeyde yağ ve doymuş yağ içerdiğinden omega 3’ün yanında kaliteli protein, mineraller ve vitaminler açısından zengin olduğundan sağlık açısından pek çok yararıyla gündeme gelmektedir.

Balıklar sahip oldukları mineral, vitamin bakımından zengin gıdalar olmakla beraber beyin tarafından kullanılan omega yağ asitlerince de oldukça zengindir. En önemlisi de mevsiminde balık tüketmek olup, kış mevsiminin dışında tüketilen hamsi ve palamuttan pek bir şifa beklememek gerekir. Dolayısıyla hamsi tüketirken mevsiminde dikkat etmek, mevsiminde hamsi tüketmek gerekir.

Hamsi mevsimi

Hamsi mevsiminin her ne kadar av sezonunun başladığı Eylül ayı olduğu düşünülsede Eylül ayı hamsi için erken bir aydır. Zira hamsi asıl Ekim ayında kendisini göstermeye başlar. Hamsi ve istavrit Ekim ayıyla beraber tezgahlardaki yerini alır. Hamsinin en ucuzladığı dönem ise Aralık ayıdır. Aralık ayında hamsi bolca raflarda yer almaya başlar.

Hamsinin saltanatı Şubat ayına kadar devam edecektir. Hamsi balığının en çok yenebileceği zaman Ocak ayı olup, hamsi Ocak ayında iyice yağlanmış ve büyümüş bir hale gelir. Ocak ayında Kofana, Çinekop gibi balıklar da daha yaygın görülmektedir.

Hamsi soğuk ayların balığıdır

Hamsi balığı soğuk ayların balığıdır ve Karadeniz halkının son derece düşkün olduğu, sofralarından eksik etmemeye çalıştığı lezzetli bir balıktır. İsmini Ocak ayı ortalarında başlayıp 50 gün sürmekte olan Hamsin ismi verilen soğuk günlerden aldığı söylenmekte olan Hamsi, günümüzde Karadeniz insanı için vazgeçilmez olan besin kaynakları arasında yer almaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde tüketilen hamsi balığı, en çok Karadeniz bölgesinde yaygın durumdadır.

Balıkta tazelik nasıl anlaşılır?

Bir balık avlandıktan sonra yavaş yavaş tazeliğini kaybetmeye başlar. Balıktan maksimum faydayı alabilmek için tazeliği son derece önemlidir. Taze bir balığın göz bebekleri dışa doğru bombeli olup, bayat balığın göz bebekleri ise çökmüş ve donuk durumdadır. Balığın tazeliğini koruyan soğuk hava depoları olsa bile bu özelliklere dikkat etmek gerekmektedir. Bu arada taze bir balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğiniz zaman üzerinde bir iz oluşmaz ancak bayat balığın üzerine bastırıp elinizi çektiğinizde balık eski haline geri dönemez. Bir balık alırken tazeliğini buradan da anlayabilirsiniz.

Hamsinin faydaları ile ilgili yazımıza bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilir, hamsinin sayısız faydasını öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Ne düşünüyorsunuz? Teşekkür edin veya yorum yazın.

Yazınız ilk etapta onay aşamasına gireceğinden hemen görünmeyebilir.